- Reklama -

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius mano, kad „Chevron“ pasitraukimui iš skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso Lietuvoje įtakos galėjo turėti ir tarptautinės aplinkybės.

„Jie („Chevron“ – KK past.) argumentavo, kad nauja teisinė bazė pablogino sąlygas investuoti mūsų šalyje. Tai (pasitraukimas iš konkurso – KK past.) taip pat gali būti ir dėl tam tikrų tarptautinių dalykų – paskutiniu metu Europos Parlamento priimtų sprendimų ir apsisprendimo Prancūzijoje, kad sprogdinimo būdu draudžiama ieškoti skalūnų dujų“, – šiandien interviu LRT radijui sakė Ministras Pirmininkas.

Kaip žinia, spalio 9 d. Europos Parlamentas balsavo už tai, kad skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba hidraulinio skaldymo būdu būtų leidžiama tik atlikus poveikio aplinkai vertinimą. EP nariai taip pat pasiūlė sustiprinti visuomenės dalyvavimą poveikio aplinkai vertinime (PAV) bei nustatyti aiškias taisykles, kurios padėtų išvengti interesų konflikto.

„Mes peržiūrėjome šiuo metu galiojančias taisykles, siekdami jas suderinti su tokiais naujais ES prioritetais kaip dirvožemis, natūralių išteklių naudojimas, bioįvairovės apsauga. Hidraulinis skaldymas kelia susirūpinimą“, – teigė EP pranešėjas Andrea Zanoni.

Šiuo metu PAV privalomas tik tiems projektams, kuriuos įgyvendinant per dieną išgaunama ne mažiau kaip 500 tūkst. kubinių metrų gamtinių dujų.

Spalio 9 d., trečiadienį, Europos Parlamentas balsavo už tai, kad toks vertinimas būtų privalomas visų netradicinių angliavandenilių, tarp jų ir skalūnų dujų, gavybai, taip pat žvalgybai hidraulinio skaldymo būdu.

Kartu europarlamentarai siūlo numatyti priemones tinkamai informuoti visuomenę bei konsultuotis su ja prieš vykdant minėtus projektus.

Naujose taisyklėse taip pat numatytos priemonės, kaip išvengti interesų konfliktų.

Europos Parlamentas siūlo nustatyti, kad poveikio studijas atliekantys ekspertai turėtų būti kompetentingi, objektyvūs ir nepriklausomi.

Naujųjų taisyklių projektui pritarė 339 EP nariai, nepritarė 293, susilaikė 28.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!