- Reklama -

LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir Seime registruojamos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisos, kuriomis siūloma uždrausti partijas finansuoti juridiniams asmenims, sumažinti maksimalią fizinių asmenų aukos sumą ir supaprastinti smulkių aukų partijoms priėmimo tvarką.

Griežtinti partijų finansavimo tvarką buvo bandoma keletą kartų, tačiau, pasak Prezidentės, Lietuvos politinė sistema taip ir liko viena neskaidriausių regione. Kaimyninės šalys – Lenkija, Latvija ir Estija – jau yra atsisakiusios juridinių asmenų paramos partijoms.

Politinės korupcijos užkardymą šalies vadovė įvardijo trečiųjų savo kadencijos metų prioritetu. Šios įstatymo pataisos, pasak Prezidentės, yra žingsnis siekiant skaidresnės politinės sistemos.

Šimtais tūkstančių litų Lietuvos ir užsienio kapitalo įmonių ir organizacijų finansuojamos šalies politinės partijos, pasak Prezidentės, tampa savo rėmėjų įkaitėmis ir yra priverstos dirbti ne visų šalies gyventojų, o jas remiančių grupių interesams.

Todėl Prezidentė siūlo uždrausti juridiniams asmenims remti partijas, o fiziniams asmenims perpus – nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių (VMDU) – sumažinti maksimalios aukos sumą.

„Rinkimuose turi varžytis politikai ir jų idėjos, o ne už jų stovinčių interesų grupių pinigai. Šiuo metu Lietuvos politiniame gyvenime dominuoja konkurencija pinigais, tai jau ne tik politinės korupcijos, bet ir pavojaus demokratijai ir valstybės saugumui klausimas”, – pabrėžia Prezidentė.

Prezidentės įsitikinimu, žmonės labiau pasitikės partijomis, jeigu jos bus finansuojamos pačių rinkėjų ir partijos narių. Todėl Prezidentė siūlo supaprastinti nedidelės paramos partijoms skyrimo tvarką. Siūloma, kad fiziniams asmenims, aukojantiems nedidelę sumą, nereikėtų deklaruoti metinių pajamų ir nurodyti asmens kodo pildant aukų lapus.

Užtikrinus aiškesnę partijų finansavimo tvarką, Prezidentės įsitikinimu, skaidresnė taps ne tik partinė, bet ir viešųjų pirkimų sistema, taip pat sumažės ir užsienio valstybių įtaka Lietuvos politiniam gyvenimui.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!