- Reklama -
Prieš Vakarų valstybes nukreipti agresyvūs Kremliaus scenarijai bus ir pagrindinės Prezidentės kalbos iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos akcentas. Nuotr. iš lrp.lt
Prieš Vakarų valstybes nukreipti agresyvūs Kremliaus scenarijai bus ir pagrindinės Prezidentės kalbos iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos akcentas. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyko į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, kur tiesiogiai informuos pasaulio lyderius apie saugumo padėtį Lietuvos pasienyje ir regione bei apie puolamojo pobūdžio pratybose „Zapad“ repetuojamus agresyvius scenarijus.

JT Generalinėje Asamblėjoje dalyvauja visų, su tiesiogine pratybų „Zapad“ grėsme susiduriančių, regiono šalių Prezidentai – Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Ukrainos.

Pasak Prezidentės, labai svarbu garsiai ir suprantamai perspėti tarptautinę bendruomenę apie regiono saugumui iškilusius pavojus: jeigu būsime girdimi, būsime ir apsaugoti.

Apie Rusijos veiksmus ir galimas jų pasekmes, tarptautinių organizacijų reakcijos svarbą Prezidentė pirmiausia dvišaliame susitikime kalbėsis su JT generaliniu sekretoriumi António Guterresu. Prezidentės teigimu, agresyviam Rusijos elgesiui būtinas tarptautinės bendruomenės atsakas, Jungtinės Tautos nebegali likti pasyviomis stebėtojomis, kai pasaulį purto teroristiniai išpuoliai, vyksta branduolinis ginklavimasis, o nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė pati pažeidinėja tarptautinę teisę, užuot ją gynusi. Dvišaliame susitikime bus aptartos ir JT reformos bei operatyvesnio JT atsako į tarptautinės teisės pažeidimus bei konfliktų prevenciją būtinybė. Šalies vadovė taip pat prisijungs prie JAV Prezidento Donaldo Trumpo inicijuotos deklaracijos, kuria siekiama reformuoti Jungtines Tautas.

Vėliau JT vadovo kvietimu Prezidentė dalyvaus darbo pietuose su JAV, Prancūzijos, Šveicarijos, Japonijos, Jordanijos ir kitų valstybių vadovais, kur bus aptariama geopolitinė situacija ir iššūkiai žmonijos saugumui. Nors pasaulio dėmesys šiuo metu sutelktas į Šiaurės Korėją ir Siriją, Prezidentės teigimu, ne mažiau pavojingesni manevrai vyksta ir Ukrainoje bei prie mūsų sienų.

Niujorke taip pat įvyks dvišalis Prezidentės susitikimas su Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda, kuriame šalių vadovai kalbėsis apie Lietuvos ir Lenkijos žmonių saugumo užtikrinimą, vieningą atsaką į geopolitines ir hibridines grėsmes, aptars energetinio saugumo klausimus ir dvišalių santykių stiprinimo galimybes.

Prieš Vakarų valstybes nukreipti agresyvūs Kremliaus scenarijai bus ir pagrindinės Prezidentės kalbos iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos akcentas. Savo kalboje Prezidentė atkreips pasaulio lyderių dėmesį ne tik į karines, bet ir energetinio šantažo bei kibernetinių atakų, destabilizuojančios propagandos grėsmes. Prezidentė pasisakys  rugsėjo 19 d.  apie 20-21 val. Lietuvos laiku. Tiesioginę kabos transliaciją galite stebėti čia: http://webtv.un.org.

Vizito Niujorke metu Prezidentė įteiks valstybinius apdovanojimus dviem Pentagono pareigūnams, prisidėjusiems prie Lietuvos saugumo ir gynybos stiprinimo. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi bus apdovanotas buvęs JAV Gynybos departamento pareigūnas Jamesas Joye Townsendas, aktyviai prisidėjęs prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės užtikrinimo. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius bus įteiktas JAV Gynybos departamento pareigūnui, buvusiam JAV gynybos atašė Lietuvoje Davidui Bradley Milleriui už dvišalio gynybos bendradarbiavimo stiprinimą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!