- Reklama -
Sigitas Martinavičius. asm. albumo nuotr.
Sigitas Martinavičius. asm. albumo nuotr.

Sigitas Martinavičius

Pasirodo, vien “Sodros” administravimas, t. y. atlyginimai, pastatai ir kitos išlaidos yra apie 66 mln. eurų per metus.

Paskaičiuokime, jei Jūs uždirbate 900 eurų „į rankas”, tai per 40 metų vien senatvės pensijai į “Sodrą” sumokėsite apie 144 tūkstančių eurų. Kadangi “Sodra” dirba neefektyviai ir mūsų mokamus pinigus išleidžia netinkamai administruodama finansus, Jūs gausite tik 400 eurų pensijos.

Realiai tokia kaip “Sodra” šiais IT laikais yra visai nereikalinga.

Šiandien yra taip: jei uždirbate 900 eurų „į rankas“ ir pasirinkote 2 proc. kaupti pensijų fonde, tai į „Sodrą” kas mėnesį pervedate 276, į pensijų fondą tik– 24 eurus. Per 40 metų „Sodrai” pervesite 132 tūkstančių, o į savo pensijų fondui tik 11 tūkstančių eurų.

Į pensiją mes išeiname 65 m. Kiek tikitės gyventi, išėję į pensiją? 10, duok Dieve, 20 metų. Taigi, sumokėtų 132 000, gaudami po 400 eurų pensijos, mes niekada neišleisime. Mums išėjus į pensiją, sakykime, reikia 1000 eurų pensijos per mėnesį. Tai yra 120 000 eurų. Kaip minėjau, “Sodrai” sumokėsime 132 000 erų. Jei visi šie pinigai būtų mano sąskaitoje, aš galėčiau 10 metų būdamas pensijoje gauti po 1000 eurų pensijos ir oriai gyventi. O jei aš tuos sąskaitoje esamus pinigus investuočiau, tai galėčiau oriai gyventi ir iki 100 metų. Na, tiek negyvensime, liktų vaikams.

Taigi, kokia išvada? Mano pinigus “Sodra” naudoja savo biurokratų pertekusiam administravimui finansuoti ir pravalgo mano pinigus. Aš siūlau leisti žmonėms savarankiškai tvarkytis, sudarant draudimo galimybes, apsidrausti nuo nelaimingų atsitikimų, sveikatos, darbo netekimo ir “Sodrą” panaikinti visai. Panaikinti tokiu atveju galima ir Darbo biržą, kuri dirba tragiškai.

Tada politikai nebeturės galimybės manipuliuoti rinkėjais, kas daugiau duos pensijos, lyg tai būtų jų pinigai.

Lygiai taip pat dabar vyksta su minimalia alga. Politikai negali jos nustatinėti kasmet. Ji turi būti 50% nuo vidutinės Lietuvos algos.

Va, kai politikus patrauksime nuo reguliavimo, o biurokratus, kurie nereikalingi, išnaikinsime, tada ir pensijos, ir algos bus orios visiems dirbantiems.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!