- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vokietijos užsienio reikalų ministru Sigmaru Gabrieliu. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vokietijos užsienio reikalų ministru Sigmaru Gabrieliu. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vokietijos užsienio reikalų ministru Sigmaru Gabrieliu. Susitikime aptarta saugumo padėtis regione ir Europoje, Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimas ES ir NATO, Astravo atominės elektrinės klausimas, priemonės hibridinėms grėsmėms atremti, ES aktualijos.

Šalies vadovės teigimu,  Lietuva vertina Vokietijos lyderystę ir prisiimtą atsakomybę vadovauti daugiašaliam NATO batalionui mūsų šalyje. Geopolitinių grėsmių akivaizdoje NATO atgrasymo priemonės regione yra gyvybiškai svarbios Lietuvai ir visam Aljansui.

Saugumui užtikrinti, pasak Prezidentės, būtinas ir tinkamas gynybos finansavimas. Nuoseklios Lietuvos investicijos į gynybą demonstruoja tvirtą valią ir pasirengimą ginti savo žmonės ir valstybę.  Planuojama, kad jau kitais metais gynybos finansavimas Lietuvoje sieks per 2 proc. BVP.

Susitikime šalies vadovė taip pat pabrėžė, kad Baltarusijoje statoma Astravo atominė jėgainė yra geopolitinis Rusijos projektas, keliantis pavojų visiems Europos žmonėms. Siekiant užkirsti kelią nesaugių branduolinių objektų statybai ES kaimynystėje, būtina tvirta ir vieninga visų Europos šalių pozicija.

Susitikime taip pat aptarta, kaip stiprinti Europos šalių atsaką informacinėms ir kibernetinėms grėsmėms. Daugelis Europos valstybių susiduria su stiprėjančia propaganda, informacinės atakos taikiniu tapo ir Lietuvoje dislokuoti Vokietijos kariai. Lietuva ir Vokietija jau sėkmingai bendradarbiauja stiprindamos informacinį saugumą, tačiau vieningos visos ES pastangos būtinos toliau ugdant žmonių atsparumą melui ir propagandai.

Su Normandijos ketverte dalyvaujančiu Vokietijos užsienio reikalų ministru šalies vadovė kalbėjosi ir apie padėtį Ukrainoje. Prezidentė pabrėžė, kad ES turi vykdyti savo pažadus Ukrainos žmonėms dėl bevizio režimo suteikimo ir kuo greičiau ratifikuoti Asociacijos bei laisvosios prekybos sutartis su šia šalimi. Sankcijos Rusijai privalo būti tęsiamos, kol nebus pilnai įgyvendinti Minsko susitarimai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!