- Reklama -

Prezidentė D.Grybauskaitė susitiko su JAV viceprezidentu Dž.Baidenu. R.Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų viceprezidentu Josephu Bidenu, su kuriuo aptarė priemones Baltijos šalių saugumui užtikrinti. Dvišaliame susitikime kalbėta apie NATO kolektyvines gynybos garantijas, strateginę Lietuvos ir JAV partnerystę, padėtį Ukrainoje bei tarptautinės bendruomenės veiksmus taikai Europoje išsaugoti.

Pasak Prezidentės, Rusijos veiksmai Ukrainoje ir karinės galios demonstravimas kelia grėsmę ne tik Baltijos šalių ir Lenkijos saugumui, bet ir visai tarptautinei bendruomenei.

„Brutalia jėga siekiama perbraižyti Europos valstybių sienas ir sugriauti pasiektą pokarinę architektūrą Europoje. Tai vyksta visai netoli Lietuvos ir mūsų saugumui kelia tiesioginę grėsmę. Matome, kad Jungtinės Valstijos operatyviai reaguoja į situaciją ir imasi visų būtinų priemonių regiono saugumui užtikrinti. Padidinta NATO oro policijos misija Zokniuose yra vienas iš tokių pavyzdžių”, – sakė Prezidentė.

Viceprezidentas Josephas Bidenas patvirtino nekintantį savo šalies įsipareigojimą ginti Baltijos šalių suverenumą ir teritorinį vientisumą.

Aptariant dvišalius santykius, valstybės vadovė pabrėžė, jog JAV yra strateginė Lietuvos partnerė, kuri tvirtai rėmė ir remia Lietuvos siekius užtikrinti regiono politinį, karinį, ekonominį ir energetinį saugumą.

Šalies vadovė pabrėžė, jog esminis Lietuvos siekis mažinti priklausomybę nuo „Gazpromo” dujų, todėl jau šių metų pabaigoje pradės veikti Klaipėdos suskystintų dujų terminalas. Prezidentės teigimu, Lietuvą domina galimybė importuoti suskystintas dujas iš Jungtinių Amerikos Valstijų, todėl laukiame JAV Kongreso politinio sprendimo dėl dujų eksporto liberalizavimo Europos šalims.

Po dvišalio Lietuvos ir JAV delegacijų susitikimo įvyko trišalis Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės, Latvijos Prezidento Andrio Bėrzinio ir JAV viceprezidento Josepho Bideno susitikimas.

Lietuvos ir Latvijos vadovai bei JAV viceprezidentas griežtai pasmerkė Rusijos veiksmus suverenios valstybės Ukrainos teritorijoje. Pasak Prezidentės, sekmadienį įvykęs vadinamasis Krymo referendumas yra neteisėtas ir prieštarauja Ukrainos Konstitucijai, Jungtinių Tautų Chartijai bei tarptautinei teisei.

Ketvirtadienį Briuselyje Europos Vadovų Tarybos posėdyje bus svarstomos galimos sankcijos Rusijos ir Ukrainos pareigūnams, atsakingiems už veiksmus, pažeidžiančius Ukrainos teritorinį vientisumą. Taip pat bus kalbama apie finansinę paramą Ukrainai.

Briuselyje numatoma pasirašyti ES ir Ukrainos Asociacijos sutartį.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!