- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta darbo vizito į Vašingtoną, kur JAV Prezidento Baracko Obamos kvietimu dalyvaus Branduolinio saugumo viršūnių susitikime. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta darbo vizito į Vašingtoną, kur JAV Prezidento Baracko Obamos kvietimu dalyvaus Branduolinio saugumo viršūnių susitikime. Pasaulio lyderių susitikimas prasidės darbo vakariene Baltuosiuose rūmuose, kur valstybių vadovai aptars, kaip užkirsti kelią branduolinio terorizmo grėsmėms. Šalies vadovė taip pat dalyvaus pasaulio lyderių diskusijose, kur bus tariamasi, kaip užtikrinti branduolinių medžiagų ir objektų apsaugą bei saugą, skatinti branduolinio saugumo kultūrą ir stiprinti valstybių įsipareigojimus pasaulio branduoliniam saugumui.

Prezidentės teigimu, Europą krečiantys teroro išpuoliai rodo, jog kovodami su tarptautiniu terorizmu turime būti pasirengę visiems, ir patiems blogiausiems, scenarijams. Nuo branduolinio terorizmo grėsmės nėra apsaugota nei viena valstybė, todėl Vašingtone pasaulio lyderiai tarsis, kaip sustiprinti atominių jėgainių ir kitų branduolinių objektų apsaugą ir užkirsti kelią kontrabandai, kad pavojingos, radioaktyvios medžiagos nepakliūtų į nusikaltėlių rankas.

Vašingtone Prezidentė pasidalins ir Lietuvos patirtimi stiprinant regiono branduolinį saugumą. Mūsų šalyje veikia Branduolinio saugumo kompetencijos centras, kuriame Lietuvos ir užsienio šalių pareigūnai mokomi užkirsti kelią galimam radioaktyvių medžiagų panaudojimui teroro išpuoliams. Lietuvoje įkurta įstaiga yra laikoma pagrindiniu branduolinio saugumo mokymo centru Rytų Europoje, o JAV šio centro veikla pristatoma kaip ypatingos sėkmės istorija.

Branduolinio saugumo viršūnių susitikime šalies vadovė taip pat atkreips pasaulio lyderių dėmesį į prie Lietuvos sienų statomą nesaugią Astravo atominę elektrinę. Šios jėgainės statybų darbai vykdomi pažeidžiant tarptautines konvencijas, nesilaikant pasaulinių branduolinės saugos standartų, o tai kelia grėsmę ne tik Lietuvai, bet ir visoms Baltijos jūros regiono šalims. Prezidentės teigimu, tarptautinis dėmesys Astravo jėgainės statyboms yra būtinas siekiant, kad Baltarusija išsklaidytų abejones dėl šio projekto saugumo.

Vašingtone vyksiantis Branduolinio saugumo viršūnių susitikimas rengiamas jau ketvirtą kartą. Jame dalyvaus 52 valstybių delegacijos, tarp jų ir Europos Vadovų Tarybos Prezidentas Donaldas Tuskas, Jungtinės Karalystės Premjeras Davidas Cameronas, Lenkijos Prezidentas Andrzejus Duda, Turkijos Prezidentas Recepas Erdoganas, Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka, Čilės Prezidentė Michele Bachelet, Nyderlandų Premjeras Markas Rutte, Kanados Premjeras Justinas Trudeau, ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams Federica Mogherini, kiti valstybių vadovai, Jungtinių Tautų, Tarptautinės atominės energetikos agentūros, Interpolo atstovai.

Šalies vadovė dalyvavo ir anksčiau surengtuose Branduolinio saugumo viršūnių susitikimuose 2012 m. Seule ir 2014 m. Hagoje.

Darbo vizito Vašingtone metu Prezidentė susitiks su lietuvių bendruomene JAV ir dalyvaus bendruomenės surengtoje Atvelykio šventėje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!