- Reklama -

Partijos "Drąsos kelias" pirmininkas Jonas Varkala. KK nuotr.

N.Venckienės įsteigta partija “Drąsos kelias” kreipėsi į generalinį prokurorą E.Pašilį, prašydama “pradėti ikiteisminį tyrimą bylą sufabrikavusiems pareigūnams”.

“Kreipiamės į Jus, gerbiamas generalini prokurore, prašydami patikrinti ikiteisminių tyrimų medžiagą ir joje priimtus sprendimus dėl neva įvykdytų nusikalstamų veikų po garsiosios pedofilijos bylos ir D.K. paėmimo iš L. ir V. Kedžių namų.

Visuomenė ir Jūs puikiai žinote kokiu būdu ir kaip buvo paimta nepilnametė mergaitė D. K. iš Laimutės ir Vytauto Kedžių namų. Po šių veiksmų, Kauno prokuratūroje buvo pradėta daugybė ikiteisminių tyrimų įvairiems asmenims, tame tarpe ir mūsų, „Drąsos kelias“ politinės partijos nariams, kuriuose surašyti kaltinimo aktai ir nutarimai verčia abejoti sąžininga, skaidria ir teisinga Lietuvos Respublikos prokuratūros veikla.

Mūsų nuomone, tai yra akivaizdus prokuratūros kerštas N. Venckienei už tai, kad buvo atskleista netinkama Kauno apylinkės prokuratūros prokurorų veikla, atleista eilė prokurorų iš darbo, šiuos faktus patvirtino ir LR Seimo sudarytos komisijos išvada.

2015 m. Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Darius Jakutis surašė nutarimą, kuriuo yra kaltinama Neringa Venckienė įvykdžiusi eilę tariamų nusikalstamų veikų. Jau vien vertinant aplinkybę, kad Neringai Venckienei stovint jos tėvų name, apsikabinus brolio mergaitę, mergaitės paėmimo prievarta metu, prokuratūra šiame N. Venckienės veiksme sugebėjo įžvelgti septynių nusikaltimų sudėtį, verčia abejoti ir kitais tariamais nusikaltimais N. Venckienės atžvilgiu.

2015 m. Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Rita Poškienė surašė kaltinamąjį aktą (ikiteisminio tyrimo Nr. 01-2-00103-11) Audronei Skučienei, Ramintai Baltuškienei, Tatjanai Borovec, Gediminui Aidukui, Dariui Kaminickui, Vitalijui Keršiui, Rimantui – Stanislovui Rinkevičiui, Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Andrejui Lobovui, Renaldui Ščiglinskui dėl eilės kaltinimų, neva padarytų 2010-2012 m. laikotarpiu.

Išanalizavus šį kaltinamąjį aktą, neįmanoma suvokti apie kokias gaujas, susivienijimus, žmonių sekimus kalba prokurorė kaltinamajame akte ir kieno interesais ar užsakymu ji galimai dirbo. Nereikia būti teisininku norint suprasti, jog toks kaltinamasis aktas yra parengtas netinkamai. Šioje byloje aktyviai dalyvauja M. Milinienė ir jos šeimos nariai, kurie pripažinti nukentėjusiais ir kurios sutuoktinis yra buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas, įtakingas teisininkas, yra pažįstamas su prokuratūros darbuotojais.

Siektina pabrėžti tai, kad šis kaltinimo aktas surašytas su šimtais gramatinių, skyrybos ir stiliaus klaidų, kas neturėtų būti leistina prokurorams, remiantis galiojančiais teisės aktais. „Drąsos kelias“ politinės partijos nuomone, kaltinimai yra sunkiai suvokiami, tendencingi, iškreipti, išgalvoti ir vertintini kaip siekis susidoroti su žmonėmis, kurie bandė apsaugoti nepilnametę mergaitę, remiantis jos pačios išsakytais teiginiais, norais ir nuomonėmis. Ši byla perduota Šiaulių apygardos teismui, tačiau jau teismas yra nurodęs taisyti kaltinamąjį aktą (gramatiniu ir stilistiniu požiūriu) ir kaltinamojo akto trūkumus (teisiniu požiūriu).

2015 m. Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Stelionis surašė kaltinamąjį aktą (ikiteisminio tyrimo Nr. 03-2-00584-15) Laimutei Kedienei ir Vytautui Andriui Kedžiui, Olgai Girdauskienei dėl 2009 – 2010 m. neva jų pasakytų žodžių prie nepilnamečio vaiko, kuriais jie neva intelektualiai tvirkino mažametę.

Jau nekalbant apie tai, kad kaltinimų esmė yra sunkiai suprantama, tačiau susipažinus su kaltinamuoju aktu, tampa nebeaišku, kodėl prokuratūra, klausydamasi pokalbių ir neva žinodama apie galimai nusikalstamą veiką, kaltinimus dėl to pareiškė tik po penkių metų ir neužkirto galimai neteisėtų veikų darymo? Mūsų nuomone, žodžio „pedofilas“ ir „pedofilija“ (yra įtrauktas į Lietuvių kalbos Vikipediją, laisvąją enciklopediją) ar kitų, net ir necenzūrinių žodžių, vartojimas prie vaiko, negali užtraukti baudžiamosios atsakomybės. Mūsų žiniomis, prokuroras T. Stelionis prieš teismo posėdį yra pareiškęs, kad šie pareikšti kaltinimai yra ne jo valia ir nuo jo nepriklauso. Negana to, Olgai Girdauskienei yra ir 2015 m. Kauno apylinkės prokuratūros surašytas dar vienas kaltinamasis aktas. Taigi kyla klausimas nuo kokių gi asmenų ir kieno gi iniciatyva buvo pareikšti šie kaltinimai garbaus amžiaus žmonėms ir kitiems asmenims?

Susidaro įspūdis, kad Jūsų vadovaujamos prokuratūros darbuotojai, tikėtina užimantys skyrių vadovų pareigas, davė nurodymus surašyti tokius kaltinamuosius aktus ir nutarimus, kurie pažeidžia tiek žmonių teises, tiek nacionalinės ir tarptautinės teisės aktus.

Visi suprantame, kad toks Lietuvos prokuratūros neveikimas ar veikimas, koks yra nustatytas LR Seimo komisijos dėl ikiteisminio tyrimo pagal D. Kedžio pareiškimus, gali būti paaiškinamas tik didelių prokurorų galimu suinteresuotumu. Suprantama, kad iki šiol Lietuvos prokuratūros sistemoje dirba dalis tų pačių prokurorų, kurie tuomet sąmoningai nesiėmė ir neatliko jokių veiksmų atskleisti nusikalstamą veiką.

Pasikeitus generaliniam prokurorui, atėjus dirbti naujiems principingiems prokuratūros prokurorams, prašome sudaryti komisiją ir peržiūrėti aukščiau nurodytų ikiteisminių tyrimų medžiagas, priimtus sprendimus ir nutraukti baudžiamąjį persekiojimą prieš nurodytus asmenis.

Taip pat pasitvirtinus pareiškime nurodytoms aplinkybėms, prašome pradėti ikiteisminį tyrimą prokurorams: Ritai Poškienei, Tomui Stelioniui, Dariui Jakučiui bei kitiems, kurių nurodymu galimai pareikšti kaltinimai minėtų asmenų atžvilgiu.

Prie šio rašto pridedamas priedas, kaltinamojo akto ikiteisminio tyrimo byloje Nr. 65-1-01240-11 dalis (1-21 lapas), kuriame mūsų nuomone yra daug gramatinių ir stiliaus klaidų”, – rašoma partijos “Drąsos kelias” pareiškime, kurį pasirašo partijos pirmininkas Jonas Varkala.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!