- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su finansų ministru Rimantu Šadžiumi aptarė ekonominę ir finansinę šalies padėtį, kitų metų valstybės biudžeto formavimą, Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinį įstatymą bei Konstitucinio Teismo nutarimų dėl darbo užmokesčio mažinimo neproporcingumo ir pensijų kompensavimo įgyvendinimą.

Pasak Prezidentės, šiuo metu šalies ekonomika yra viena sparčiausiai augančių Europoje, tai palaipsniui turi pradėti justi visi žmonės.

Šalies vadovė pabrėžia, kad valstybė iki šiol skolinga pensininkams. Atstačius sunkmečiu sumažintas pensijas, turi būti parengtas ir jų kompensavimo mechanizmas, o žmonės aiškiai informuoti, kada atgaus savo pinigus.

Taip pat Prezidentė akcentuoja, kad turi būti vykdomas ir Konstitucinio Teismo nutarimas dėl atlyginimų mažinimo neproporcingumo. Prezidentės teigimu, Finansų ministerija Vyriausybei siūlo ne patį optimaliausią sprendimą Konstitucinio Teismo nutarimui įgyvendinti.

„Pasiūlymas atstatyti sumažintus atlyginimų koeficientus tik siaurai ir ne pačius mažiausius atlyginimus gaunančiai grupei – statutiniams pareigūnams ir teisėjams, dar labiau didina disproporcijas ir pažeidžia socialinio teisingumo principus. Per sunkmetį atlyginimai neproporcingai buvo sumažinti ir mokytojams, kultūros ir meno darbuotojams, mokslininkams, dėstytojams, socialiniams darbuotojams, todėl reikia spręsti visų biudžetinių įstaigų atlyginimų klausimą neišskiriant nė vienos grupės”, – sako Prezidentė.

Šalies vadovė su finansų ministru taip pat aptarė Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinį įstatymą. Prezidentės teigimu, šis įstatymas padėtų apsaugoti šalį nuo nepamatuoto politikų išlaidavimo ir padėtų vykdyti atsakingą ekonominę politiką. Prie Europos fiskalinės drausmės sutarties Lietuva prisijungė pernai kovą, tačiau sutarties nuostatos iki šiol neperkeltos į nacionalinę teisę.

Pasak Prezidentės, formuojant kitų metų biudžetą būtina atsižvelgti į Fiskalinės drausmės sutarties principus, Mastrichto kriterijus, taip pat išorines grėsmes ir dėl to galinčius kilti finansinius sunkumus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!