- Reklama -
Prezidentė EVT vadovui perduos bendrą Baltijos šalių vadovų laišką. nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė EVT vadovui perdavė bendrą Baltijos šalių vadovų laišką. nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Lietuvoje viešinčiu Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Donaldu Tusku.

Nors kita ES finansinė perspektyva prasidės tik 2021 m., Europos Sąjungos institucijos ir valstybės jau pradeda diskutuoti dėl naujojo ES biudžeto. Prezidentė tiesiogiai EVT vadovui įteikė trijų Baltijos šalių lyderių pasirašytą laišką, kuriame išdėstyti Lietuvai ir visam regionui aktualūs prioritetai.

Šalies vadovė pabrėžė, kad naujasis daugiametis ES biudžetas turi prisidėti prie visų ES šalių piliečių gerovės, skatinti Europos integraciją ir vienodą visos ES išsivystymą.

Pasak Prezidentės, įvertinant susidariusią padėtį dėl „Brexito“, ES iškilusius iššūkius bei naujų programų poreikį, bus siekiama, kad žemės ūkio išmokos priartėtų prie senesniųjų ES narių išmokų, nebūtų stipriai mažinama struktūrinė parama ir užtikrintas tinkamas finansavimas strateginių jungčių projektams elektros tinklų sinchronizacijai, geležinkelio vėžei „Rail Baltica“.

Sklandus Ignalinos AE uždarymas – dar vienas Lietuvos tikslas, į kurį turi būti deramai atsižvelgta planuojant ES ateities biudžetą.

Baltijos šalys vieningai palaiko Europos energetikos ir transporto tinklų plėtrą, ekonominę integraciją, investicijas į ES pažangą ir saugumą. ES ateičiai itin svarbu nemažinti jaunimui, mokslui, inovacijoms skirtų lėšų, deramai finansuoti ES išorės sienų apsaugą, kibernetinio ir informacinio saugumo priemones, toliau remti Rytų kaimynystės šalis.

Rytoj EVT pirmininkas kartu su kitais valstybių vadovais dalyvaus iškilminguose atkurto Lietuvos šimtmečio minėjimo renginiuose. D. Tuskas pabrėžė, kad šiandien jam kaip EVT pirmininkui, Lenkijos piliečiui ir Lietuvos draugui ypatingai svarbu švęsti šį gražų jubiliejų Vilniuje su visais Lietuvos žmonėmis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!