- Reklama -
 S.Martinavičius. KK nuotr.
S.Martinavičius. KK nuotr.

Sigitas Martinavičius

Lietuvoje daug mažiau kyla kainos nei Latvijoje, Estijoje, ir jos yra mažesnės Lietuvoje. Tuo metu žiniasklaida daug kalba apie didėjančias kainas Lietuvoje, o politikai reklamuojasi kaip jas mažins. Tačiau mažai girdime, kad kainos auga visur, o lyginant su Latvija ir Estija Lietuvoje kainos kyla daug mažiau.

Lyginant Baltijos šalis bendras kainų lygis Lietuvoje nėra aukštas. Lyginant 2005–2016 m., aiškiai matyti, kad, kainų lygis Lietuvoje augo lėčiau. Lyginant su Lietuva, pagal BVP vienam gyventojui augimą Latvijoje ir Estijoje 2005–2016 m. buvo didesnis kainų lygio didėjimas. Šiuo laikotarpiu santykinis kainų lygis
Latvijoje pakilo apie 15 proc. punktų, Estijoje – apie 13 proc. punktų, o Lietuvoje – kiek mažiau nei 10 proc. punktų. Tuo pat metu BVP vienam gyventojui Latvijoje ir Estijoje padidėjo po 15 proc. punktų, Lietuvoje jis padidėjo 22 proc. punktais. 2016 m. duomenimis,
pagal perkamąją galią pakoreguotas BVP vienam gyventojui Lietuvoje buvo panašus kaip Estijoje (sudarė 75 % ES vidurkio) ir buvo gerokai didesnis nei Latvijoje (65 %).

Kainų lygis Lietuvoje 2016 m. sudarė maždaug 63 proc. ES vidurkio ir buvo mažesnis nei Estijoje (75 %) ir Latvijoje (71 %). Taigi, nors vidutinė metinė infliacija Lietuvoje 2017 m. buvo gana didelė ir siekė 3,7 proc. (2016 m. vidutinė metinė infliacija buvo 0,7 %), galima teigti, kad 2017 m. Lietuvos kainų lygis dar labiau priartėjo prie vidutinio kainų lygio ES, tačiau išliko mažesnis nei Latvijoje ir Estijoje, kuriose 2017 m. vidutinė metinė infliacija atitinkamai siekė 2,9 proc. ir 3,6 proc.

2 pav. aiškiai matome Lietuvos, Latvijos ir Estijos prekių ir paslaugų kainų lygio 2003–2016 m. palyginimą.

Skirtumą tarp vidutinio kainų lygio ES ir Lietuvoje iš esmės lemia paslaugų kainos. Eurostato duomenys rodo, kad 2016 m. bendras paslaugų kainų lygis Lietuvoje buvo pastebimai mažesnis nei Latvijoje ir Estijoje ir maždaug du kartus mažesnis už
atitinkamą kainų vidurkį ES. Tuo metu prekių kainos, kurių suvienodėjimą ypač skatina tarptautinė prekyba, Lietuvoje buvo pasiekusios apie 80 proc. atitinkamo ES vidurkio.

Šiandien nuskambėjęs PVM mažinimas maisto produktams yra geras sprendimas. Tai dar labiau sumažintų kainas.

Sumažinus PVM nuo 21% iki 9% maisto produktai atpigs 10%, augs vartojimas ir biudžetas surinks daugiau pajamų. Gyventojai pirks ne Lenkijije, o Lietuvoje ir mažės šešėlis.

Turime lygintis prie kaimynų mokesčių kur PVM yra mažesnis maistui. Ten paliekame net 300 milijonų.

Mokėkime pasidžiaugti Lietuvos pasiekimais.

Kainu lentele

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!