- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyko darbo vizito į Jungtines Amerikos Valstijas, kur Vašingtone susitiks su JAV Prezidentu Baracku Obama. Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyko darbo vizito į Jungtines Amerikos Valstijas, kur penktadienį, rugpjūčio 30 d., Vašingtone susitiks su JAV Prezidentu Baracku Obama. Baltuosiuose rūmuose vyksiančiame susitikime taip pat dalyvaus Latvijos Prezidentas Andris Bėrzinis ir Estijos Prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

Pasak Prezidentės, tai Baltijos šalių ir JAV bendradarbiavimo tęstinumą užtikrinantis susitikimas. Šiemet sukanka 15 metų nuo Baltijos šalių ir JAV partnerystės ir bendradarbiavimo chartijos, kurioje užtikrinta JAV parama Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekiams tapti NATO narėmis. Taip pat deklaruota, kad Baltijos šalių nepriklausomybė, suverenumas, teritorinis vientisumas ir saugumas yra ilgalaikis ir nekintantis JAV interesas.

„Simboliška, kad susitinkame praėjus 15 metų nuo Baltijos šalių ir JAV chartijos pasirašymo. Tuomet numatyti pagrindiniai tikslai šiandien jau yra pasiekti. Užtikrindami karinį, energetinį, kibernetinį ir ekonominį saugumą šiandien vis dar susiduriame su naujais iššūkiais”, – sako šalies vadovė.

Baltijos šalių ir JAV Prezidentų susitikime didžiausias dėmesys bus skiriamas energetinio saugumo klausimams, ekonominiam bendradarbiavimui bei santykiams su Rytų partnerystės šalimis ir Rusija. Prezidentai taip pat aptars geopolitinius pokyčius ir regiono saugumui grėsmę keliančius procesus. Po susitikimo ketinama paskelbti bendrą Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV Prezidentų pareiškimą.

Baltijos ir JAV Prezidentų susitikime taip pat bus kalbama apie ekonominį bendradarbiavimą ir Europos Sąjungos derybas su JAV dėl Transatlantinės prekybos sutarties.

Baltijos regionui aktualiausius klausimus prieš susitikimą Baltuosiuose rūmuose su JAV Prezidentu Baracku Obama Lietuvos, Latvijos ir Estijos Prezidentai aptars trišaliame darbo susitikime ir su JAV viceprezidentu Joe Bidenu.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!