- Reklama -

Dž.G.Barysaitės nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su NATO Generaliniu Sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu ir aptarė NATO gynybos planų Baltijos šalims įgyvendinimą, pasirengimą NATO viršūnių susitikimui, kuris įvyks 2014 m., ir bendradarbiavimo tarp ES ir NATO stiprinimą. Tai šeštasis Lietuvos vadovės ir NATO Generalinio Sekretoriaus susitikimas. Lietuvoje Andersas Foghas Rasmussenas lankosi jau ketvirtą kartą.

„NATO gynybos scenarijai turi būti nuolatos pritaikomi naujiems iššūkiams ir realioms grėsmėms atremti. To pasieksime tik stiprindami kolektyvinę gynybą ir praktiškai – per reguliarias karines pratybas – įgyvendindami gynybos planus. Turime užtikrinti, kad visos gynybinės grandys būtų gerai pasiruošę ir kritiniu atveju žinotų, ką konkrečiai turi daryti”, – sakė Prezidentė.

Apie būtinybę rengti reguliarias NATO pratybas Baltijos valstybėse šalies vadovė kalbėjo ir su JAV Prezidentu Baracku Obama praėjusią savaitę Vašingtone.

Pasak Prezidentės, šį rudenį įvyksiančios regioninės „Steadfast Jazz” pratybos, kuriose dalyvaus 16 NATO valstybių, yra gera pradžia. Jas Lietuvos vadovė stebės Rygoje lapkričio pirmoje pusėje.

Prezidentės teigimu, kibernetinio ir energetinio saugumo užtikrinimas yra ypač aktualus Baltijos valstybėms. Rytoj, rugsėjo 6 d. šalies vadovė kartu su NATO Generaliniu Sekretoriumi atidarys NATO energetinio saugumo kompetencijos centrą, kuris identifikuos pagrindines grėsmes energetiniam saugumui ir teiks siūlymus kaip efektyviai su jomis kovoti.

Pasak valstybės vadovės, Vilniuje veikiantis NATO kompetencijos centras yra svarbus Lietuvos tarptautinis pripažinimas ir labai konkretus mūsų šalies indėlis į NATO išmaniąją gynybą. Centro veikloje jau dalyvauja Italijos, Prancūzijos, Turkijos, Latvijos ir Estijos ekspertai. JAV taip pat pareiškė įsijungianti į Centro veiklą.

Susitikime taip pat kalbėta apie NATO viršūnių susitikimą kitąmet. Pasak Prezidentės, Lietuvos prioritetai išlieka tokie patys – kolektyvinės gynybos stiprinimas, kibernetinis ir energetinis saugumas, ES ir NATO partnerystės stiprinimas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!