- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su už viešąjį saugumą atsakingų tarnybų pareigūnais. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su policijos, antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“, Viešojo saugumo tarnybos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovais ir Vidaus reikalų viceministru Artūru Norkevičiumi bei aptarė visuomenės saugumui kylančias grėsmes ir už viešąjį saugumą atsakingų tarnybų parengtį veikti kritinėse ar nestandartinėse situacijose, koordinuotai reaguoti į grėsmes šalies viduje.

„Pastarųjų dienų įvykiai – gėdingi incidentai ir operacijos dėl neatsakingo ginklo naudojimo, ankstesni incidentai pasienyje, žudynės Kražiuose tapo testais, kurie parodė, kad visuomenės saugumui šalies viduje reikia daugiau dėmesio, o pareigūnams kartais trūksta geresnio parengtumo, žinių ar įgūdžių, kaip elgtis kritinėse situacijose. Pareigūnai turi užtikrinti žmonių saugumą, o ne kelti jiems grėsmę. Žmonių pasitikėjimas pareigūnais priklauso nuo jų profesionalumo“, – sako Prezidentė.

Pasak Prezidentės, būtina skirti daugiau dėmesio ir laiko pareigūnų mokymams, praktiniam rengimui, krizinių situacijų simuliacijoms, ginklo ir streso valdymui, motyvavimui. Taip pat būtina iš naujo įvertinti ir dar griežčiau sureglamentuoti sulaikytųjų, nuteistųjų ar administracinį areštą atliekančių žmonių konvojavimo ir ginklų laikymo bei naudojimo taisykles ir ypač griežtai jų laikytis.

Į gatves patruliuoti išėję policininkai, sieną saugantys pasieniečiai, antiteroristines operacijas vykdantys ar nusikaltėlius konvojuojantys pareigūnai – visi turi atitikti aukščiausius pasirengimo reikalavimus. Žmonės, kuriems patikėtas visuomenės saugumas, turi būti ir atrinkti, ir parengti labai atsakingai, nes nuo to priklauso žmonių gyvybės ir rimtis valstybėje.

Prezidentė pabrėžia, kad agresyvi kaimynystė šalies Rytuose, stiprėjanti migracijos krizė ir nauja terorizmo banga Europoje reikalauja sustiprintą dėmesį skirti ne tik karinei šalies gynybai, bet ir žmonių saugumui šalies viduje. Praeitą savaitę ES vidaus reikalų ministrai nusprendė toliau stiprinti išorinę ES sieną – mums tai siena su Baltarusija ir Kaliningradu. Tai naujos užduotys VSAT. Įgyvendinant šias išvadas, būtinas ir patikros sustiprinimas prie vidaus sienos su Lenkija.

Per šiuos metus ėmėmės visų reikiamų priemonių ir esame gerai pasirengę karinei šalies gynybai. Ne prastesnės parengties ir gebėjimo reaguoti profesionaliai reikia ir į galimas krizes šalies viduje. Pasak Prezidentės, įsisenėjusias problemas viešojo saugumo srityje ir atsakomybę turi įvertinti visi – ir tarnybos, ir jų veiklą koordinuojanti Vidaus reikalų ministerija. Žmonės neturi abejoti viešąjį saugumą užtikrinančių pareigūnų profesionalumu, o kilus krizei valstybei krizių valdymo sistema turi veikti nepriekaištingai – tam reikia integruoto operacijų centro ir naujo krizių valdymo įstatymų.

Finansavimas už viešąjį saugumą atsakingoms tarnyboms auga, todėl būtina užtikrinti, kad šios lėšos būtų skirtos pareigūnų pasirengimui ir kvalifikacijai tobulinti. Kitąmet VRM įstaigoms finansuoti papildomai siūloma skirti beveik 18 mln. eurų, iš jų beveik 8 mln. eurų policijai. Lėšas reikia naudoti racionalia ir ypatingą dėmesį skirti pareigūnų rengimui. Nei didesnis finansavimas, nei modernūs ginklai nepadės, jei pareigūnai nebus deramai pasiruošę darbui, darys elementarias klaidas, o esant realiai grėsmei negebės reaguoti.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!