- Reklama -

Prezidentės ir NATO Generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo susitikimas. Nuotr. iš www.lrp.lt/aut.R.Dačkus

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su NATO Generaliniu Sekretoriumi Jensu Stoltenbergu. Susitikime aptarti tolesni Aljanso veiksmai stiprinant regiono saugumą ir pasirengimas kitų metų liepą Varšuvoje vyksiančiam NATO vadovų susitikimui. Tai – jau antras NATO Generalinio Sekretoriaus vizitas į Lietuvą per pastaruosius metus.

Prezidentė ir NATO Generalinis Sekretorius šiandien oficialiai atidarys naująją NATO vadavietę, kuri sustiprins viso regiono saugumą. Joje bus koordinuojamos nacionalinių ir sąjungininkų pajėgų pratybos ir organizuojama kolektyvinė gynyba.

„NATO adekvačiai vertina mūsų regionui kylančias grėsmes ir skiria didelį dėmesį Lietuvos ir kitų Baltijos šalių saugumui. Per metus nuo viršūnių susitikimo Velse mums pavyko įgyvendinti priemones, kurios leido tinkamai ir greitai reaguoti į kylančius iššūkius“, – sakė Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, ruošiantis Varšuvos viršūnių susitikimui būtina įvertinti, kokius išsikeltus tikslus jau pavyko pasiekti, o kokie dar laukia ateityje. Prezidentė pabrėžė, kad kai kuriose srityse būtinas spartesnis progresas – svarbu tobulinti NATO greitojo reagavimo pajėgas ir didinti jų reakcijos laiką, vystyti pajėgų priėmimo infrastruktūrą ir sustiprinti tarpusavio koordinavimą. To padės siekti ir naujai Vilniuje atidaroma NATO vadavietė.

Susitikime aptarti ir NATO plėtros klausimai, santykiai su šalimis partnerėmis. Prezidentė pabrėžė, kad NATO joms turi siųsti stiprius signalus dėl bendradarbiavimo stiprinimo. Iki NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje ypač svarbu įvertinti Gruzijos pastangas ir pažangą siekiant narystės NATO. Susitikime taip pat kalbėta apie didesnės paramos Ukrainai teikimą.

Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje ir iškilusias grėsmes regiono bei visos Europos saugumui, NATO greitai ėmėsi būtinų priemonių saugumui Baltijos šalyse užtikrinti: sustiprinta NATO oro policijos misija, šalyje treniruojasi sąjungininkų rotacinės sausumos pajėgos, Vilniuje jau įsteigta NATO vadavietė. Pati Lietuva taip pat nuosekliai vykdo savo įsipareigojimus stiprinti krašto gynybą. Pasiektas nacionalinis susitarimas padidinti valstybės gynybos pajėgumų finansavimą, grąžinta šauktinių kariuomenė, įsteigtos greitojo reagavimo pajėgos.

LRP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!