- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė į Seimo pavasario sesijos darbų programą siūlo įtraukti įstatymų pataisas, kurios pagreitins Registrų centro ir profesinio mokymo sistemos pertvarkas. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė . Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė teikia Seimui Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma viešinti visų politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų, tarp jų – Respublikos Prezidento, ministrų patarėjų, Seimo narių padėjėjų, taip pat visų biudžetinių įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių vadovų ir pavaduotojų bei visų kandidatų į valstybės politikus turto deklaracijas.

Pasak Prezidentės, viešumas yra geriausias ginklas kovojant su korupcija, neteisėtu praturtėjimu ir neskaidriu lobizmu. Viešos aukštų pareigūnų deklaracijos leis visuomenei įsitikinti, kad už mokesčių mokėtojų lėšas samdomi politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, įstaigų vadovai dirba valstybės, o ne asmeninei naudai, taip pat padės nustatyti nuslėpto ir nedeklaruoto turto faktus.

Šiuo metu dauguma pateikiamų deklaracijų nėra viešos. Pavyzdžiui, nuo visuomenės slepiama LNOBT direktoriaus turto deklaracija tik dar labiau padidino abejones dėl jo veiklos skaidrumo.

Valstybės vadovės teikiamos įstatymų pataisos sudarys galimybę visuomenei ir žurnalistams susipažinti su visų politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų, biudžetinių įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių vadovų ir jų pavaduotojų bei visų kandidatų į valstybės politikus turto ir pajamų deklaracijomis bei įsitikinti, kad šie asmenys nepiktnaudžiauja pareigomis, valstybės ir savivaldybės biudžetų lėšas naudoja skaidriai ir efektyviai.

Teisėsauga gaus papildomą įrankį veiksmingiau kovoti su korupcija ir aktyviau tirti neteisėto praturtėjimo atvejus.

Tiek Pasaulio bankas, tiek Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija pabrėžia, kad turto ir pajamų deklaracijos duomenų viešinimas yra svarbus kuriant visuomenės pasitikėjimą viešojo administravimo sektoriumi, didinant jo skaidrumą, suteikiant galimybę visuomenei stebėti viešųjų asmenų turto ir pajamų pokyčius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!