- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su darbo vizito į Lietuvą atvykusiu naujuoju Latvijos Prezidentu Raimondu Vėjuoniu. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su darbo vizito į Lietuvą atvykusiu naujuoju Latvijos Prezidentu Raimondu Vėjuoniu. Tai – vienas pirmųjų jo vizitų į užsienį. Prezidentai aptarė dvišalio ir regioninio bendradarbiavimo stiprinimo galimybes, tolesnį bendrų energetinių ir transporto projektų vystymą, Baltijos regiono ir visos Europos saugumo klausimus.

„Lietuvą ir Latviją sieja stiprūs politiniai, ekonominiai ir kultūriniai ryšiai. Esame to paties regiono dalis, turime daug bendrų interesų. Šiandien susiduriame su tais pačiais iššūkiais mūsų šalių saugumui. Esame stipresni, kai veikiame išvien. Todėl ir toliau glaudžiai bendradarbiausime tiek saugumo ir gynybos, tiek ekonomikos ir energetikos srityse“, – teigia Prezidentė.

Pasak Lietuvos vadovės, mūsų šalis su Latvija sėkmingai dirba ir vieningai gina interesus NATO ir ES. Bendromis jėgomis siekiame didesnio saugumo Baltijos regionui – prisidedame prie kuo greitesnio Velso sprendimų įgyvendinimo, remiame stipresnį NATO sąjungininkų vaidmenį regione ir kartu siekiame vystyti bendrus karinius pajėgumus.

Lietuva ir Latvija nuosekliai siekia ir daug prisideda prie aktyvesnės kovos su vis stiprėjančia priešiška, prieš Vakarus nukreipta propaganda. Pasak Lietuvos vadovės, Rygoje veikiantis NATO strateginis komunikacijos centras suteikia tam daug galimybių ir priemonių. Svarbu jas efektyviai išnaudoti. Lietuva taip pat dalyvauja šio centro veikloje. Prezidentės teigimu, šiuo metu ES kuriamas strateginės komunikacijos planas taip pat turi būti ambicingas ir pritaikytas kylančioms grėsmėms atremti.

Prezidentai aptarė ir dvišalį ekonominį bendradarbiavimą. Lietuvos verslas noriai investuoja Latvijoje, ir atvirkščiai. Latvija yra ketvirta didžiausia Lietuvos prekybos partnerė ir antra didžiausia eksporto partnerė. Vis sparčiau atsigaunanti abiejų šalių ekonomika suteikia galimybę dar labiau plėtoti verslo ryšius ir prekybą.

Prezidentė atkreipė dėmesį į bendrų energetikos projektų įgyvendinimo svarbą. Šiuo metu kuriama regioninė dujų rinka, kuri veiks visose trijose Baltijos šalyse. Tam reikalingas visų Baltijos šalių indėlis – Lietuvos suskystintųjų gamtinių dujų terminalas gali sėkmingai aprūpinti dujomis visas Baltijos šalis, Latvijoje, Inčukalne, yra vienintelė regione požeminė gamtinių dujų saugykla, kuriama regioninė dujų birža, kurioje dujomis galės prekiauti Baltijos šalių verslas. Prezidentė pabrėžė, jog regioninė dujų rinka bus sukurta ir jos naudą kiekvienas Baltijos šalių žmogus pajus tik tada, kai visose jose bus įgyvendintas ES III energetikos paketas.

Susitikime aptartas ir Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimas su Europa. Tai – viena prioritetinių užduočių. Susijungimas su kontinentine Europa padės perimti skaidrius, europietiškus elektros sistemos valdymo standartus ir taisykles, apriboti Rusijos įtaką mūsų regione elektros energetikoje, atpiginti elektros energiją vartotojams.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!