- Reklama -
Prezidentė susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusia Tailando princese Maha Chakri Sirindhorn.  Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusia Tailando princese Maha Chakri Sirindhorn. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusia Tailando princese Maha Chakri Sirindhorn. Prezidentė su Tailando princese aptarė, kaip sutvirtinti dvišalius ekonominius, mokslo, kultūros ryšius, Lietuvos ir Tailando bendradarbiavimą Jungtinėse Tautose bei kitose organizacijose, siekiant sustiprinti tarptautinį saugumą, gerinti visuomenės sveikatą, moterų ir vaikų teisių apsaugą pasaulyje.

Prezidentės teigimu, Lietuvos ir Tailando ryšiai dar tik plėtojasi, todėl šis vizitas atveria naujų galimybių sustiprinti mūsų žmonių ir verslo bendradarbiavimą. Lietuvai Tailandas gali atverti kelią į augančią Pietryčių Aziją, o pažangias technologijas ir išvystytą infrastruktūrą turinti Lietuva gali tapti Tailando tiltu į Baltijos jūros regioną.

Šalies vadovė su Tailando princese aptarė galimybes skatinti dvišalę prekybą ir investicijas. Tailandas yra daugiausia į Lietuvą investavusi Pietryčių Azijos valstybė. Klaipėdoje jau daugiau nei dešimtmetį veikia Tailando kapitalo plastiko granulių gamykla, kurioje taikomos aukštosios technologijos ir dirba 120 žmonių. Tačiau, Prezidentės teigimu, ekonominio bendradarbiavimo galimybių yra ir daugiau.

Lietuvoje veikiančiuose 5 integruotuose mokslo ir verslo slėniuose plėtojamos moderniausios medicinos, farmacijos, lazerių technologijos, kurios gali būti pritaikytos ir Tailando verslo reikmėms. Lietuva ir Tailandas taip pat galėtų bendradarbiauti žemės ūkio, maisto pramonės, logistikos ir transporto srityse. Lietuvos saulės modulių gamintojai jau sėkmingai vykdo veiklą kitose Pietryčių Azijos valstybėse, todėl atsinaujinanti energetika taip pat galėtų tapti viena iš Lietuvos ir Tailando ekonominio bendradarbiavimo sričių.

Prezidentė su Tailando princese aptarė ir dvišalių ryšių stiprinimą švietimo, mokslo ir inovacijų plėtros srityse. Lietuva Tailando studentams ir mokslininkams gali pasiūlyti visame pasaulyje pripažįstamas sveikatos mokslų, inžinerijos, viešojo administravimo studijas, bendradarbiavimą atliekant mokslinius tyrimus.

Tailando princesė Maha Chakri Sirindhorn aktyviai užsiima humanitarine ir labdaringa veikla švietimo, visuomenės sveikatos, moterų ir vaikų teisių apsaugos srityse. Susitikime Moterų pasaulio lyderių tarybai vadovaujanti Prezidentė ir Tailando karališkosios šeimos narė pasidalijo abiejų šalių patirtimi kovojant su smurtu artimoje aplinkoje, mažinant priklausomybes, skatinant savižudybių prevenciją.

Susitikime aptarta ir moterų padėtis Pietryčių Azijoje bei kaip paskatinti daugiau moterų įsitraukti į politinį ir ekonominį gyvenimą visame pasaulyje. 2017 metais Vilniuje vyks Azijos ir Europos susitikimo (ASEAM) rengiama tarptautinė konferencija, kurioje bus tariamasi, kaip pagerinti moterų padėtį globalioje darbo rinkoje. Į šį renginį kviečiami dalyvauti ir Tailando atstovai.

Princesė Maha Chakri Sirindhorn yra pirmoji Tailando karališkosios šeimos narė, apsilankiusi mūsų šalyje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!