- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. president.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Teismų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sustiprinti aukštesniųjų teismų teisėjų kompetenciją, padidinti teismų darbo efektyvumą ir aiškiau apibrėžti susikompromitavusių teisėjų atleidimo procedūrą.

Pagal Prezidentės inicijuotas įstatymo pataisas, konkursuose į teisėjų pareigas bus sumažinti formalūs darbo stažo reikalavimai ir didesnis dėmesys skiriamas kandidatų kvalifikacijai. Iki šiol net ir patiems geriausiems teisininkams formalios kliūtys užkirsdavo kelią dalyvauti atrankose į aukščiausias teisėjų pareigas.

Šalies vadovės siūlymu griežtinama ir teismų pirmininkų pavadavimo tvarka. Dabar teismo vadovą laikinai pavaduodavo didžiausią darbo stažą teisme turintis teisėjas, net neatsižvelgiant į jo darbo kokybę. Dabar numatoma, kad teisėjai, kurių veiklos vertinimo rezultatai prasti, o administraciniai gebėjimai menki, negalės eiti šių pareigų.

„Teisėjų karjerą turi lemti jų kompetencija, o ne formalūs reikalavimai. Užtikrinus didesnę konkurenciją tarp stipriausių teisininkų, bylos bus nagrinėjamos sparčiau ir kokybiškiau. Tik sąžiningi, kvalifikuoti teisėjai gali garantuoti žmonių pasitikėjimą teismais”, – sako Prezidentė.

Prezidentės pataisos taip pat užtikrins ir spartesnį bylų nagrinėjimą – sudaromos galimybės perkelti teisėją iš vieno teismo į kitą, jeigu dėl laikinų priežasčių ar padidėjusio darbo krūvio stringa bylų nagrinėjimas.

Taip pat įstatymo pataisomis numatoma galimybė sustabdyti susikompromitavusio teisėjo įgaliojimus, kol yra svarstomas klausimas dėl jo atleidimo iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą. Pasak Prezidentės, susikompromitavęs teisėjas negali nagrinėti bylų ir diskredituoti valstybės.

Teismų veiklos tobulinimas ir skaidrinimas – vienas iš Prezidentės veiklos prioritetų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!