- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su teisingumo ministru Juozu Bernatoniu, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Juliumi Sabatausku ir Teisėjų tarybos pirmininku Gintaru Kryževičiumi. Susitikime aptarta teismų reformos eiga ir galimybės spartinti bylų nagrinėjimą. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su teisingumo ministru Juozu Bernatoniu, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Juliumi Sabatausku ir Teisėjų tarybos pirmininku Gintaru Kryževičiumi. Susitikime aptarta teismų reformos eiga ir galimybės spartinti bylų nagrinėjimą.

„Ilgas ir procesinėse smulkmenose skęstantis bylų nagrinėjimas, nepagrįstas jų vilkinimas -pagrindinė žmonių nepasitikėjimo teisingumu priežastis. Teismų reforma turi užtikrinti kokybiškesnį ir spartesnį bylų nagrinėjimą”, – sako Prezidentė.

Pasak Prezidentės, būtina toliau tęsti teismų reformą sujungiant mažesnius teismus, nes Lietuvoje veikianti sistema, kai teisme dirba vos keli teisėjai, yra neefektyvi ir neracionali. Šalies vadovės teigimu, tam, kad bylos būtų nagrinėjamos greičiau, būtina subalansuoti ir teisingai paskirstyti nagrinėjamų bylų srautus.

Susitikimo metu taip pat buvo aptartos galimybės įvesti teisėjų specializacijas – tai užtikrintų profesionalesnį bylų nagrinėjimą.

Siekiant paspartinti bylų nagrinėjimą Prezidentės iniciatyva jau išplėstos rašytinio proceso galimybės – priimtos Administracinių bylų teisenos ir Konstitucinio Teismo įstatymų pataisos. O pakeitus Baudžiamąjį kodeksą užkirstas kelias piktnaudžiavimui senaties terminais. Laikotarpis, kai bylos nagrinėjimas negali vykti dėl kaltinamojo nedalyvavimo, jo gynėjų pasikeitimo ar ekspertizių atlikimo, nebėra įskaičiuojamas į senaties terminą.

Prezidentės iniciatyva parengtos ir artimiausiu metu Seimui bus pateiktos ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kurios leis dar paspartinti baudžiamųjų bylų nagrinėjimą teismuose.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!