- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros archyvo nuotr.

Jungtinių Tautų Generalinės asamblėjos 66-osios sesijos debatuose Niujorke dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė JT Generalinio Sekretoriaus Ban Ki-moono surengtų darbo pietų metu Lietuvos ir pasaulio aktualijas aptarė su Austrijos, Ukrainos, Čekijos, Kazachstano, Kirgizijos, Mongolijos, Latvijos ir Estijos Prezidentais, taip pat kalbėjosi su JAV Prezidentu Baracku Obama ir valstybės sekretore Hillary Clinton.

Pagrindine JT Generalinės asambėjos bendrųjų debatų aktualija tapo taikos siekis Artimuosiuose Rytuose ir Palestinos valstybingumo perspektyva.

Prezidentės teigimu, ES ir JAV turi dėti bendras pastangas, kad kuo greičiau prasidėtų Palestinos ir Izraelio tiesioginės derybos. JAV Prezidentas taip pat pabrėžė, kad taikos siekis yra sunkus darbas, kuris reikalauja sutelktų visų pusių pastangų.

Su Austrijos Prezidentu Heinzu Fischeriu šalies vadovė kalbėjosi apie įtariamojo Sausio 13-osios byloje M. Golovatovo sulaikymo ir paleidimo aplinkybes bei būtinybę atsisakyti Europos arešto orderio taikymo išimčių. Prezidentai sutarė, kad būtina rasti bendrą sprendimą, kad susiklosčiusi situacija nepasikartotų.

Su Ukrainos Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi Prezidentė kalbėjosi apie kitą savaitę Varšuvoje vyksiantį ES ir Rytų Partnerystės šalių vadovų susitikimą, kuriame bus aptariamos Ukrainos, Moldovos, Gruzijos, Armėnijos, Azerbaidžano ir Baltarusijos glaudesnių ryšių su ES perspektyvos.

Su Kirgizijos Prezidente Roza Otunbajeva šalies vadovė kalbėjo apie spalio pabaigoje Kirgizijoje vyksiančius prezidento rinkimus, kuriuos stebės ESBO. Demokratiški rinkimai – vienas iš ESBO pirmininkaujančios Lietuvos prioritetų.

Su Latvijos Prezidentu Andriu Bėrziniu Prezidentė aptarė Latvijos valdančiosios koalicijos formavimo ypatumus.

Pirmininkavimo Demokratijų bendrijoms tęstinumas, kurį nuo liepos iš Lietuvos perėmė Mongolija, buvo pokalbio su Mongolijos Prezidentu Tsakhia Elbegdorj tema.

Su ES Vadovų Tarybos (EVT) Prezidentu Hermanu van Rompuy Prezidentė aptarė ekonominę padėtį Europoje, kuri bus svarstoma ir spalio viduryje vyksiančiame EVT posėdyje.

JT būstinėje taip pat įvyko Prezidentės dvišalis susitikimas su Gruzijos Prezidentu Michailu Saakašviliu.

JT Generalinės asamblėjos debatuose, kuriuose dalyvauja 193 šalių vadovai, Prezidentė pristatys Lietuvos sukauptą tarpininkavimo patirtį ir pateiks pasiūlymus dėl tarptautinių branduolinės saugos standartų tobulinimo. Prezidentė taip pat išsakys argumentus dėl Lietuvos kandidatūros, šaliai rengiantis kandidatuoti į JT Saugumo Tarybos nenuolatines nares 2014-2015 metų kadencijai.

Lietuvos pasiūlymus dėl tarptautinių branduolinės saugos standartų Prezidentė pristatys ir JT Generalinio Sekretoriaus Ban Ki-moono inicijuotame aukšto lygio renginyje branduolinės saugos klausimais.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!