- Reklama -
Kupiškio meras Jonas Jarutis (antras iš kairės) teigia, kad situacija Kupiškio ligoninėje - išties grėsminga (LVLS nuotr.)

Vakar Kupiškio rajone įvyko neeilinis Kupiškio ligoninės gydytojų, administracijos ir savivaldybės vadovų susitikimas, grėsmingai situacijai aptarti. Susitikimas rengtas todėl, kad ligonių kasos jau beveik du mėnesius nemoka Kupiškio rajono ligoninei pinigų už suteiktas paslaugas. Pasitarime kalbėta, kad kitas žingsnis gali būti ligoninės darbuotojų streikas.

„Akivaizdu, kad krizės metu, kai dažnoje šeimoje dirba tik vienas žmogus, kiekvienas atlyginimas yra aukso vertės. Todėl bet koks pinigų vėlavimas iš karto atsiliepia visai šeimai. Panaši kritinė padėtis susidarė ir kitose Lietuvos rajonų ligoninėse: atlyginimai vėluoja, medicinos darbuotojai dirba be jokio aiškumo dėl ateities. Situacija yra išties grėsminga“, – teigia Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis.

Pasak mero bendrų sprendimų ieškoma tariantis su ligoninės administracija, darbuotojais bei kreipiantis paaiškinimų į ligonių kasas. Išeities ieškoma ir Seime bei Vyriausybėje.

„Kad ir kaip norėtų, Savivaldybė negali perimti kitų institucijų įsipareigojimų ir padėti ligoninei. Krizės metu miesto biudžetas žymiai susitraukė. Todėl kol kas bandome prašyti gydytojų dar šiek tiek palaukti kol padėtis bus aiškesnė. Mes savo ruoštu dedame visas pastangas, kad teisėtai uždirbti pinigai pasiektų gydytojus. Jau kreipiamės į ligonių kasas artimiausiu metu planuojame susitikti su LR Sveikatos apsaugos ministru“, – sako Kupiškio rajono meras.

Jono Jaručio nuomone, pinigų paskyrimo sistema iš principo yra ydinga, kada sveikatos įstaigos yra paverčiamos verslo įmonėmis, o jų pajamos priklauso nuo suteiktų paslaugų kiekio. Tuo tarpu pirminėje grandyje, poliklinikoje, įstaiga pajamas gauna nuo „prirašytų“ gyventojų skaičiaus.

Meras taip pat susirūpinęs, kad Permainų koalicijos vykdoma sveikatos reforma faktiškai įvyko tik rajoninėse ligoninėse. Čia buvo sumažintas finansavimas, skatintos nemokamos atostogos bei dalis ligoninių prarado teisę teiki dalį paslaugų, o miestų ligoninių išlaidos nebuvo sumažintos. „Todėl valstiečiai liaudininkai paremdami Permainų koaliciją iškėlė sąlygą padidinti 15 proc. finansavimą rajoninėms ligoninėms, siekiant išlaikyti medicinos paslaugų prieinamumą ir nemažinti paslaugų apimties. Kol kas sprendimai nėra priimti, o ir padėtis blogėja“, – sako J. Jarutis.

Kupiškio rajono mero teigimu, rugsėjo mėnesį turi būti priimti galutiniai Vyriausybės sprendimai dėl visų 15-os valstiečių liaudininkų reikalavimų vykdymo.

Remiantis Vyriausybės sprendimais, LVLS spręs dėl tolimesnės paramos valdančiajai koalicijai.

KK inf.

2010-09-08

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!