- Reklama -
J.Dagys. KK nuotr.
J.Dagys. KK nuotr.

Liepos 27 d. žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (toliau – Ministerija) siūlo Vyriausybei nepritarti šeimos kortelės, suteikiančios nuolaidų daugiavaikėms šeimoms, įdiegimui.
Seimo narys dr. Rimantas Jonas Dagys tokią Ministerijos poziciją laiko gėdinga. „Mūsų socialinės apsaugos ir darbo ministrė, vadovaudama Ministerijai, taip ir nesuprato, ką joje veikti. Nebežinoma kur dėtis, kad tik būti lygiausiais iš lygių tariamų žmogaus teisių gynėjų akyse. Visą kadenciją beveik nieko nenuveikusi realioms socialinėms problemoms spręsti, neparuošusi nei vienos rimtos programoms šeimoms remti, Ministerija pasižymėjimo tik svarbiausias darbuotojų garantijas atimančio ir Prezidentės vetuoto Darbo kodekso bei kone pagal nuotaikas besikeičiančias socialines lytis siūlančios Stambulo konvencijos stūmimu. Turbūt nereikėtų stebėtis, kad kai prioritetai tokie, užsimerkiama prieš į demografinę pakalnę besiritančią, išmirštančią Lietuvą ir bandoma užkardyti pagalbą daugiavaikėms šeimoms“, – teigia Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės pavaduotojas R. Dagys.
Politikas pagrindinius tokio Ministerijos sprendimo argumentus vadina absurdiškais. „Ministrams tikrai turėtų būti aišku, kad visoms gyventojų grupėms vienu sprendimu gyvenimo nepagerinsi. Todėl argumentas nelengvinti gyvenimo daugiavaikėms šeimoms, nes tai neliečia nepasiturinčių šeimų su mažiau vaikų, yra absurdiškas. Ženkime pirmą žingsnį – įveskime šeimos korteles daugiavaikėms šeimoms – ir nesustodami ieškokime sprendimų kitoms šeimoms. Šeimos kortelė siūloma pirmiausiai daugiavaikėms šeimoms ir kaip paskata kurti gausesnes šeimas, ir kaip prevencinė priemonė, galinti mažinti socialinės rizikos šeimų. Ministerija niekaip nenori kurti sistemos, kuri naikintų problemų priežastis. Renkasi verčiau pažiūrėti, kaip bėdos randasi ir tik tuomet stengtis jas spręsti“, – sako parlamentinės grupės „Už šeimą“ pirmininkas.
Šeimos kortelės įstatymo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad šiuo metu Lietuvoje daugiavaikės šeimos remiamos menkai, o gimstamumo rodikliai prastėja. Statistikos departamento duomenimis, dviejų žmonių šeima Lietuvoje pagimdo daugmaž 1,5 vaiko, kai pasaulio vidurkis – 2,5 vaiko. Išmokos vaikams yra labai menkos ir jas įmanoma gauti tik tada, kai šeimos pajamos yra minimalios. Įstatymo projekto tikslas yra įdiegti Šeimos kortelės sistemą, kuri būtų skiriama šeimoms, auginančioms 3 ir daugiau vaikų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!