- Reklama -
Seimo narė R.Juknevičienė

R. Juknevičienės kalba Seime svarstant NSGK pirmininko A. Sadecko patvirtinimą.

Gerbiamieji kolegos, kai būdama komandiruotėje viename iš NATO parlamentinės asamblėjos komiteto posėdžių sužinojau apie aštuonių kolegų iš Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto apsisprendimą keisti pirmininką. Pirma kilusi mintis buvo, kokia gi tikroji Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko posto kaina? Tai yra – ką už A.Matulevičiaus galvą gaus Viktoras Uspaskich.

Akivaizdu, kad dviejų Darbo partijos atstovų NSGK persivertimas į kitą pusę nulėmė Algimanto Matulevičiaus nuvertimą. Kas atsitiko ir kodėl persivertė? Atsakius į šį klausimą, taps aiškios ir tikrieji NSGK pirmininko nuvertimo motyvai.

Vakar, išgirdę pranešimus apie teismo sprendimą antrąjį posėdį dėl neaiškių Darbo partijos 25 ar 26 mln. litų surengti tik kitą dieną po Seimo rinkimų, man skambino žmonės ir klausė, ar tai nėra susitarimo su Uspaskich pasekmės? Gal. Tikrai nežinau.

Motyvų bandysiu ieškoti iš toliau.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, pradėjęs tyrimą, gal ir jam pačiam netikėtai, užlipo ant tikrųjų „Gazprom“ įtakų ir interesų Lietuvoje. Tuo metu du galingi „Gazpromo“ įrankiai mūsų krašte – Viktoras Uspaskich ir Rimandas Stonys – buvo rimtai susiėmę už gerklių dėl, jų žargonu kalbant, dujų „otkatų“ ir įtakų Kremliuje. Dėl to susiėmimo už gerklių tuomet griuvo Artūras Paulauskas. Mat, atėjęs į Seimą su dujų favorito Viktoro pinigais, vėliau persivertė link naujos “Gazpromo” favoritės “Dujotekanos”, t.y. pakeitė šeimininkus. Verta priminti, kad A. Paulausko nuvertimą lėmė Darbo partijos balsai. Dėl Stonio ir Uspaskicho tarpusavio karų krito A. Brazausko Vyriausybė, dėl to vyko perturbacijos Seime.

Apie tai, kad “Gazpromo” interesai lemia politinių procesų tėkmes ir sūkurius, mato ir užsienio ekspertai. NATO Parlamentinėje Asamblėjoje klausėmės amerikiečių profesorės daktarės Margaritos Balamaceda pranešimą būtent apie tai. Jame buvo minima ir Lietuva.

Visada maniau, kad tokios pjautynės, kokios vyko 2006 m., neturėtų būti mielos jų šeimininkams „Gazprom`e“. Atrodo buvau teisi. Pabėgusį į Maskvą Viktorą tenykščiai, akivaizdu, atvedė į protą – nestok skersai kelio saviesiems. Atvedę į protą leido, o gal ir liepė sugrįžti. Jam grįžus ir dar viską aptarus su ponu A.Valioniu, “teisinga” kryptimi pasikeitė Darbo partijos nuomonės ir balsavimai: liustracija, KGB rezervas, LEO, o dabar svari pagalba komiteto pirmininkų pareigas atiduodant į tikrųjų Lietuvos šeimininkų įtakoje esančių žmonių rankas. Ir dar – pažadai po rinkimų dirbti išvien visiems “Gazprom” pumpurėliams kartu. Štai ir viskas. Todėl neverta bandyti įtikinėti Seimo pirmininko ar Etikos ir procedūrų komisijos, kad NSGK posėdžio, nuvertusio Matulevičių, nebuvo, nes jo niekas nesukvietė. Na ir kas, kad pagal statutą Seimo komiteto posėdžiai yra teisėti tik tada, kai juose dalyvauja daugiau kaip pusė visų komiteto narių, ir kai komiteto posėdžiams pirmininkauja komiteto pirmininkas ar jo pavedimu, komiteto pavaduotojas.

Neverta to aiškinti, nes Seimo Statutas čia galioja tiek, kiek neprieštarauja „Gazprom`o“ interesams.

Kaip pasakytų Algirdas Brazauskas, “vsio zakonno”. Tokia tai Lietuva – “Gazprom” padalinys Europos Sąjungoje.

2008-06-19

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!