- Reklama -
LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė (Prezidentūros archyvo nuotr.)

Rainių tragedijos 70-osioms metinėms paminėti skirtame renginyje „Rainiai – skausmo ašara Tautos rožinyje” perskaitytas Prezidentės Dalios Grybauskaitės kreipimasis Rainių kankiniams atminti:

„Mieli Lietuvos žmonės,

šiandieną susirinkome čia, Rainiuose, pagerbti nekaltų aukų ir paliudyti, kad praėjus 70-čiai metų atmintis gyva. Šie skaudūs mūsų tautai ir šaliai įvykiai ir šiandien nepalieka nuošalyje nė vieno abejingo.

Karas visada žiaurus. Tačiau tai, kas atsitiko čia, 1941 metų naktį iš birželio 24-osios į birželio 25-ąją, protu nesuvokiama. Kraupu net įvardyti, kaip buvo nužudyti lietuviai vyrai patriotai. Rainiai, Medininkai – čia budeliai veikė naktį, kad tamsa paslėptų jų veidus ir jų piktadarybes. Tačiau tautos atmintis visada išvilks juodus darbus į šviesą ir primins kartoms, kokia brangi laisvė, kainavusi daugelio nekaltųjų gyvybių. Didvyrių gyvybių.

Rainiuose nukankinti vyrai buvo išsilavinęs politinis šalies elitas, tikri laisvės ir savo šalies patriotai – aukomis tapo ūkininkai, tarnautojai, mokytojai, darbininkai. Politinių kalinių didžiausia „kaltė” – Tėvynės meilė ir nenoras paklusti okupantų jungui. Jų žudynėmis norėta įbauginti tautą, paniekinti jos laisvės troškimą. Bet tai nepavyko. Žmonių mirtis įveikė laiką, mums paliudydama laisvės kainą. Kokia ji kartais brangi ir kokių didelių aukų reikalaujanti.

Rainių didvyriai savo auka įkvėpė naujus kovotojus. Jie iki šiol mums liudija, kad žmogui laisvė – didžiausia vertybė. Toks tikėjimas ir tokia viltis vainikuoja žmogiškumą.

Karo nusikaltimai neturi senaties, todėl niekada tauta nepadės taško šioje istorijoje. Tai byloja ir ši nuolat žmonių lankoma koplyčia. Mūsų uždavinys – auklėti būsimas kartas, perduoti joms visas istorijos pamokas ir užtikrinti, kad istorija nepasikartos.

Ši diena liudija, kad žmogiškumo, kaip ir laisvės, negalima nugalėti. Kad jokiais kankinimais ir egzekucijomis neįmanoma įbauginti, pažeminti, paniekinti tautos ir žmogaus.

Tegu Rainių kankinių atminimas amžiams lieka gyva atmintim. Mūsų tikėjimu teisingu atpildu ir viltim, išaukštinančia žmogiškumą.”

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!