- Reklama -

LVŽS inicijuos teisės aktus dėl GMO auginimo uždraudimo Lietuvoje. Iš kairės: Europos parlamento narys B.Ropė, LVŽS pirmininkas R.Karbauskis, Seimo narė R.Baškienė. KK nuotr.

Ramūnas Karbauskis pranešė, kad jo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga rengs būtinus teisės aktus, kad GMO auginimas būtų uždraustas Lietuvoje. Tokias galimybes atvėrė vakar Europos Parlamente patvirtinta pozicija, kuria siekta iš dalies keisti Direktyvos 2001/18/EB nuostatas suteikiančias galimybes valstybėms narėms savo teritorijoje riboti ar drausti genetiškai modifikuotų organizmų (GMO)auginimą.

“Kai tik minėtos direktyvos pakeitimai įsigalios, ketinu suburti ekspertų grupę ir kartu su jais parengti būtinus teisės aktus, kuriais būtų siekiama uždrausti GMO auginimą Lietuvoje. Kol kas sunku pasakyti kiek laiko šis procesas užtruks, tačiau tikiuosi pagalbos iš savo kolegų ir atsakingų institucijų supratingumo, jog šis klausimas negali būti atidėliojamas.

Norėtųsi tikėti, kad Seime GMO uždraudimas sulauks tokio pat palaikymo, kaip ir Seimo narės Rimos Baškienės teikta rezoliucija praėjusiais metais „Dėl nuoseklios valstybės politikos genetiškai modifikuotų organizmų atžvilgiu”, – sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, žmonės pasisako prieš GMO. Apie galimą GMO žalą ne kartą yra kalbėję mokslininkai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, kategoriškai neigiamos nuomonės apie GMO Lietuvoje laikosi žemdirbių savivaldos organizacijos. Todėl tikimasi, kad GMO draudimo įteisinimas neturėtų būti sudėtingas.

“Neabejoju, kad kaip ir kitose šalyse susidursime su tam tikrų suinteresuotų grupių pasipriešinimu. Vis dėlto tikiuosi politikų supratingumo, kad mes privalome apsaugoti Lietuvos vartotojus ir išvengti galimos žalos žmonių sveikatai”, – teigia Ramūnas Karbauskis.

Ramūno Karbauskio iniciatyvai pritaria ir Europos Parlamento narys Bronis Ropė, kurio nuomone, GMO uždraudimas Lietuvoje negali būti atidėliojimas.

“Akivaizdu, kad po direktyvos pakeitimo daugelio Europos Sąjungos parlamentų imsis svarstyti šį klausimą. Susidaro įspūdis, kad sprendimai bus įvairūs, tačiau iš anksto galima prognozuoti, kad šį sprendimą priims Latvija, Austrija ir kelios kitos šalys. Negalime atidėlioti svarbaus sprendimo – taip apsaugodami ir aukštą žemės ūkio produkcijos kokybę, ir vartotojų sveikatą”, – sako Bronis Ropė.

Europos Parlamentas poziciją, kuri atveria šalims narėms kelius tiek uždrausti, tiek patvirtinti naujas GMO rūšis priėmė sausio 13 d.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!