- Reklama -
Prezidentūros nuotr.

Tarptautinę vaikų gynimo dieną Prezidentė Dalia Grybauskaitė aplankė Utenos rajone Užpaliuose gyvenančią „Šv. Teresės šeimyną” ir su šeimynos steigėjais aptarė vaikų globos problemas. Trylikai čia augančių vaikų Prezidentė padovanojo batutą. Šalies vadovė taip pat pasveikino į Vaikų gynimo dienos šventę susirinkusius uteniškius ir Utenos rajono savivaldybėje dalyvavo diskusijoje apie vaikų teises.

„Šalyje daugiau nei 11 tūkstančių vaikų auga be tėvų globos. Tai – visas Varėnos ar Anykščių miestelis. Tačiau vaiko teisės nė vienoje savivaldybėje nėra prioritetas. Turime skatinti alternatyvias vaiko globos formas, kad Lietuva pamirštų, kas yra vaikų globos namai,” – pabrėžė Prezidentė.

Prezidentės teigimu, šeimynos – puiki alternatyva vaikų globos namams, tačiau prieš metus priimtas naujas Šeimynų įstatymas ne tik dvigubai sumažino jų skaičių, bet ir apsunkino naujų steigimą.

Akivaizdu, kad neveikia ir prieš 4 metus Vyriausybės patvirtinta Vaiko globos sistemos reorganizavimo strategija, įpareigojanti vaikų skaičių globos namuose mažinti iki 60. Todėl, ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, ir savivaldybės, ir pačios vaikų teisių apsaugos tarnybos turėtų galvoti apie naujas priemones kokybiškai vaikų priežiūrai užtikrinti.

Pirmiausia, pasak šalies vadovės, turi būti išnaudotos visos galimybės vaikui augti biologinėje šeimoje, o vaikų globos namai turi tapti kraštutine, o ne plačiai paplitusia išeitimi, sprendžiant vaiko priežiūros klausimą. Pasak šalies vadovės, reikia skatinti žmones, ypač gimines, globoti vaikus šeimose, šeimynose, propaguoti laikiną globą ir įvaikinimą.

Būtina kurti kuo daugiau paslaugų socialinės rizikos šeimoms ir jų vaikams bei sudaryti geresnes sąlygas nedidelių šeimynų steigimui, užtikrinti jų steigėjams socialines garantijas ir visapusišką paramą.

Vaikų globos įstaigose ims mažėti tik tuomet, kai ir patys globos namai bus suinteresuoti ne plėstis, o padėti rasti vaikams globėjus.

Padėti vaikų namų auklėtiniams išmokti savarankiško gyvenimo, surasti artimų žmonių ir pasirūpinti socialinius sunkumus išgyvenančiomis šeimomis, kad jų vaikai nepatektų į globos namus Prezidentė kviečia ir savanorius, religines ir vietos bendruomenes, nevyriausybines organizacijas.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!