- Reklama -

Ketvirtadienį Seimas svarstė, ar antisemitizmu kaltinamo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio apkaltos klausimą perduoti Konstituciniam Teismui (KT). Po politikų apsikeitimo nuomonėmis, liko tik vienas žingsnis – balsavimas priėmimo stadijoje.

Seimui nusprendus, kad pagrindo pradėti apkaltą yra, parlamento kreipimasis pasiektų KT, kuris įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta Seimo nario priesaika.

Jeigu KT pateiktų tokią išvadą, Seimas balsuotų dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo – už tai turėtų pasisakyti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

R. Žemaitaitis: nesiruošiu keistis

Kalbėdamas iš Seimo plenarinių posėdžių salės tribūnos antisemitizmu kaltinamas politikas nesigynė savo žodžių ir nurodė, kad „keistis nesiruošia“.

„Mano pasisakymai būna ir griežti, ir kontraversiški, ir pakankamai emocionalūs. Esu toks koks esu ir nesiruošiu, gerbiami kolegos, keistis“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Kalbėdamas iš Seimo plenarinių posėdžių salės tribūnos antisemitizmu kaltinamas politikas rodė vaizdo įrašus, kuriuose kitų politikų, menininkų, visuomenininkų pasisakymai apie žydų tautą. Taip pat parlamentaras pasidalino ištrauka iš, pasak jo, tikrai faktais paremto filmo, kuriame Izraelio kariuomenė žudo palestiniečius vaikus.

Politikas neabejojo, kad apkaltos jam iniciatyva valdantieji bando užglaistyti Vyriausybės problemas.

„Man yra išvis keista, kad Seimas užsiima tokiais dalykais, kai biudžete skylė yra 3,7 mlrd. eurų. Jeigu jūs galvojate, kad uždengsite Žemaitaičio apkalta – sėkmės jums“, – ironizavo jis.

Vienintelis R. Žemaitaičio pusėn stojo jo frakcijos kolega Petras Gražulis. Jis kėlė klausimus, ar Lietuva gali toleruoti Izraelio smurtą prieš Palestiną.

„Nusikaltimai, gimdomi Gazos ruože, yra getas. Jie uždaromi kaip inde, niekur negali pabėgti, atjungta elektra, neturi vandens. Žmonės marinami. Ir jūs to nematote?“ – į valdančiuosius kreipėsi jis.

„Tai gimdo anti-izraelietiškas, antisemitiškas nuotaikas visuomenėje“, – nurodė P. Gražulis.

I. Šimonytė: turi būti ribos, kas kalbama šiame Seime

Seimo salėje įsiplieskus diskusijoms pasisakė ir premjerė Ingrida Šimonytė. Ji pabrėžė – tam, kas yra kalbama parlamente, turi būti ribos.

„Negana to, kad per šiuos pasisakymus, turbūt, prokurorai vėl braukia prakaitą nuo kaktos ir galvos, kam čia dar reikėtų kokių ikiteisminių tyrimų už pasisakymus, tai, vis dėlto, žinau, kad yra Seimo narių, kurie galvoja, kad virš jų yra dangus. Žinau, kad yra Seimo narių, kurie galvoja, kad yra apaštalai. Bet, vis dėlto, turi būti ribos, kas šiame Seime kalbama“, – kalbėjo premjerė.

„Ponas Žemaitaitis jau nežinau kurį laiko tarpą nieko kito nedaro kaip tik varo visokio laipsnio whataboutsizmą apie viską, ką tik galime, išskyrus savo pasisakymus. (…) Man atrodo, vis dėlto, ribos turėtų būti net tada, kai žmogus, neva, ginasi“, – tikino ji.

Jai antrino ir diskusijoje dalyvavusi konservatorė Rasa Petrauskienė.

„Tai, kas dabar vyksta… Peržengiamos bet kokios ribos. Kadangi Lietuvoje vyko Holokaustas, mes turime ypatingai atidūs žydų tautai. Jokios antisemitizmo ribos negali būti peržengtos“, – aiškino politikė.

Kritikos R. Žemaitaičiui negailėjo ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas. Parlamentaras palygino situaciją Seime su sportu.

„Kartais būna nesportinės pražangos, kai tu sumuši teisėją arba ginčijiesi su teisėju. Ir tave pašalina iš žaidimo“, – sakė jis.

„Antisemitinis juokelis iš Seimo nario, žinant mūsų istoriją, yra nusikaltimas – ir niekas daugiau“, – konstatavo demokratas.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais.Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Augustė Lyberytė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!