- Reklama -

Seimo narė Dangutė Mikutienė. KK nuotr.

Seimas priėmė Darbo partijos frakcijos narės Dangutės Mikutienės Seime užregistruotą patobulintą Maisto įstatymo projektą, skirtą vaikų ir paauglių sveikatai apsaugoti, apribojant energinių gėrimų prieinamumą asmenims iki 18 metų.

Seimo narių daugumai balsavus už šį įstatymo projekto priėmimą, jaunesni kaip 18 metų asmenys nuo šių metų lapkričio nebegalės įsigyti energinių gėrimų. Pagal įstatymą, gėrimų pardavėjui kilus abejonių dėl asmens amžiaus, jis privalės iš perkančiojo pareikalauti pateikti amžių liudijantį dokumentą. Jeigu pirkėjas to nepadarys – pardavėjas turės neparduoti jiems energinių gėrimų.

Įstatymo pataisas su frakcijos kolegomis inicijavusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė džiaugėsi, kad dar 2009 metais pradėtą sunkų ir ilgą darbą dėl šių sveikatai itin žalingų gėrimų pardavimo uždraudimo nepilnamečiams vainikavo sėkmė.

„Nuoširdžiai dėkoju Maisto ir veterinarijos tarnybos, sveikatos ministerijos darbuotojams, kurie prisidėjo, rengiant ir derinant įstatymo nuostatas, džiaugiuosi kolegų Seimo narių sąmoningumu ir atsakomybe – suprasdami, kokią žalą energiniai gėrimai daro jaunam organizmui, jie nusprendė priimti šį įstatymo projektą, o ne pataikauti sumažėsiančiu pelnu besiskundžiantiems verslininkams. Juk kalbant apie vaikų sveikatą, verslo interesai tikrai nėra esminis dalykas“, – sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė ir pabrėžė, jog vaikų sveikata privaloma rūpintis nuolat, tačiau simboliška, jog šis įstatymo projektas priimtas 2014 metais, kurie yra paskelbti Vaikų sveikatos metais.

„Iki šiol energiniai gėrimai parduotuvėse paprastai buvo išdėstyti prie gaiviųjų gėrimų, tarsi tam tikra gaiviųjų gėrimų rūšis, tačiau taip nėra. Retas vaikas ar paauglys žino, kokį poveikį sveikatai turi šie gėrimai. Pagrindinė veiklioji energinių gėrimų sudedamoji dalis yra kofeinas, kuris kartu sąveikoje su kitomis energiniame gėrime esančiomis medžiagomis yra itin nenaudingas organizmui, todėl didžiausias pavojus sveikatai yra šių medžiagų perdozavimas, kuris pasireiškia ypatingu poveikiu centrinei nervų sistemai bei kardiovaskulinei sistemai. O tai yra ypač pavojinga augančiam organizmui“, — teigia D. Mikutienė.

Darbietė D. Mikutienė pažymėjo, jog įstatymo nuostatos notifikuotos Europos komisijoje ir Lietuva tapo pirmąja valstybe Europoje, kuri tinkamai reglamentavo energinių gėrimų pardavimą nepilnamečiams. Sveikatos komiteto pirmininkė Seimui teiks ATPK pataisas dėl atsakomybės.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!