- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė    www.lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo BK pataisą, kuri numato baudžiamąją atsakomybę žurnalistams, paviešinusiems informaciją iš uždarų teismo posėdžių. Nuotr. iš www.lrp.lt

Seimas 2016 m. balandžio 14 d. priėmė Baudžiamojo kodekso papildymo 247(1) straipsniu įstatymą, kodeksą papildydamas nuostata, reglamentuojančia atsakomybę už neviešame (uždarame) teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos ar jos dalies atskleidimą, ar viešą paskelbimą. Šį įstatymą Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo ir grąžino Seimui apsispręsti iš naujo.

Pristatydama Seimui šalies vadovės grąžintą Baudžiamojo kodekso papildymo 247(1) straipsniu įstatymo projektą Respublikos Prezidentės patarėja Gabija Grigaitė išdėstė D. Grybauskaitės argumentus.

„Prezidentės nuomone, toks teisinis reguliavimas sudaro prielaidas visuotiniam baudžiamajam persekiojimui. Remiantis šiuo straipsniu baudžiamasis persekiojimas būtų pradedamas tiek visuomenės informavimo priemonių atstovams, tiek proceso dalyviams, tiek ir teismo posėdyje nedalyvavusiems, bet informaciją sužinojusiems ir ją paskelbusiems asmenims vien tik už paties atskleidimo ar viešo paskelbimo faktą, nepriklausomai nuo atskleistos informacijos turinio ir dėl to atsiradusių padarinių pobūdžio“, – sakė G. Grigaitė.

Respublikos Prezidentės dekrete pažymima, kad įstatyme įtvirtintu teisiniu reguliavimu sudaromos prielaidos nepagrįstai riboti pagrindines atviros demokratinės visuomenės vertybes – viešumą, žodžio laisvę, visuomenės interesą gauti informaciją apie teismo procesus, ypač susijusius su labiausiai visuomenei rūpimais klausimais. Teisinga pusiausvyra tarp visuomenės teisės į informaciją ir asmens privataus gyvenimo, taip pat valstybės, profesinių ar komercinių paslapčių apsaugos turi būti išlaikoma, tačiau tai negali būti daroma iš esmės paneigiant vieną esminių konstitucinių visuomenės informavimo garantijų, nes tai nesuderinama su stiprios pilietinės visuomenės siekiu ir demokratine valstybės raida.

D. Grybauskaitė pasiūlė  laikyti Baudžiamojo kodekso papildymo 2471 straipsniu įstatymą Nr. XII-2311 nepriimtu.

Už pasiūlymą laikyti įstatymą nepriimtu balsavo 62, prieš – 4, susilaikė 8 –  Seimo nariai. Įstatymas nepriimtas.

LRS inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!