- Reklama -

Kovo 26 d. Seimas rengiasi pritarti dėl bendro Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinio vieneto įsteigimo. KK nuotr.

Seimas plenariniame posėdyje pradėjo svarstyti krašto apsaugos ministro Juozo Oleko pristatytą Įstatymo „Dėl Lenkijos Respublikos Vyriausybės, Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Ukrainos Ministrų Kabineto susitarimo dėl bendro karinio vieneto įsteigimo ratifikavimo“ projektą.

Šiuo susitarimu siekiama įsteigti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bendrą karinį vienetą – brigadą, apibrėžti jai keliamus uždavinius, jos veiklos principus, struktūrą ir kitus su jos veikla susijusius klausimus.

„Planuojama, kad brigada bus naudojama mokymo tikslams, patirties pasidalijimo tarp trijų valstybių, taip pat bendroms pratyboms ir jeigu bus bendras sutarimas dalyvauti Jungtinių Tautų Organizacijos Saugumo Tarybos mandatą turinčiose misijose. Numatyta, kad bendras štabas bus įkurtas Liubline. Į ten Lietuva numačiusi deleguoti šešis savo karininkus, o batalionai priskirti šiai brigadai bus dislokuoti kiekvienoje iš šalių“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras. Pasak jo, šį siūlymą labai gerai vertina ir NATO partneriai sąjungininkai.

Šio karinio vieneto steigimas bus vienas didžiausių karinio bendradarbiavimo projektų tarp Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bei sustiprins trišalius santykius. Lenkijos Respublikos Vyriausybės, Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Ukrainos Ministrų Kabineto susitarimas dėl bendro karinio vieneto įsteigimo pasirašytas 2014 m. rugsėjo 19 d. Varšuvoje.

Po pristatymo už pataisas balsavo 79 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 1 parlamentaras. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas Seimo komitetuose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti kovo 26 d.

LRS inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!