- Reklama -

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas ir posėdyje dalyvavęs Darbo partijos frakcijos narys K. Daukšys aptarė, kokias būtų galima rasti išeitis, sprendžiant sodininkų problemas

Rugpjūčio viduryje parlamentarams, Ekonomikos komiteto nariui Kęstučiui Daukšiui ir Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui Jonui Šimėnui, Šiauliuose susitikus su Sodininkų bendrijų asociacija, buvo susitarta, kad sodininkams aktualios problemos rudenį bus aptartos Seime. Parlamentarai savo pažadą ištęsėjo – Seimo Aplinkos apsaugos komitete buvo svarstomi daugiausia problemų sodininkams keliantys klausimai: atliekų tvarkymas ir mokestis už jį, nuotekų ir vandentiekio plėtra sodų teritorijose, kelių tvarkymas ir jų nuosavybės teisės.

Seime susirinkę sodų bendrijų atstovai, Aplinkos apsaugos komitetas, vadovaujamas pirmininko J. Šimėno ir posėdyje dalyvavęs Darbo partijos frakcijos narys K. Daukšys aptarė, kokias būtų galima rasti išeitis, sprendžiant sodininkų problemas. „Mes jaučiamės diskriminuojami, nes vieninteliai turime mokėti kelių nuomos mokestį. Juk to nedaro nei daugiabučių, nei privačių namų savininkai“, – teigė Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas Eidigintas Germanavičius.

Seimo narys K. Daukšys stebėjosi, kad sodų bendrijų gyventojai neturi kelių nuomos sutarčių, tačiau vis tiek privalo mokėti mokesčius. „Reikia, kad savivaldybės galiausiai padarytų detaliuosius sodų teritorijų kelių planus ir tų bendrijų, kurios sutinka, keliai būtų perduoti savivaldybių priežiūrai“, – siūlė K. Daukšys. Šiam pasiūlymui pritarė tiek sodų bendrijų atstovai, tiek Aplinkos apsaugos komitetas ir buvo nutarta imtis atitinkamų veiksmų, kad kelius būtų galima perduoti savivaldybėms.

Dėl nuotekų valymo komitetas pasiūlė tartis su savivaldybėmis, nes jos išduoda leidimus valymo įrenginiams įrengti, tačiau vėliau neprižiūri, kaip jais yra naudojamasi.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas J. Šimėnas pasiūlė į posėdį pakviesti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių savivaldybes bei kartu ieškoti išeičių dėl nuotekų valymo.

Taip pat J. Šimėnas sprendimų dėl atliekų tvarkymo ragino aktyviau ieškoti ir pačius sodininkus. „Turėtumėte suformuluoti savo pasiūlymus ir kreiptis tiesiogiai į Aplinkos ministeriją. Abipusis bendradarbiavimas turi padėti surasti naudingą sprendimą“, – siūlė J. Šimėnas.

Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje dalyvavę parlamentarai sodininkų atstovus užtikrino, kad jų problemos bus sprendžiamos ir jie tikrai nebus palikti likimo valiai. Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos nariai po įvykusio posėdžio pabrėžė, kad tikisi, jog jų aktualiausių problemų aptarimo metu pasiūlytos išeitys bus sėkmingai įgyvendintos ir klausimai, neraminę sodų gyventojus ne vienerius metus, išsispręs.

KK inf.

2010-09-28

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!