- Reklama -

S.Šedbaras. KK nuotr.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai Vytautas Juozapaitis, Stasys Šedbaras ir Valentinas Stundys pateikė atskirąją nuomonę dėl šiandien komisijoje svarstyto klausimo, ar Seimo nariai, kuriems Prokuratūra yra iškėlusi baudžiamąsias bylas ir dėl kurių Generalinis prokuroras yra kreipęsis į Seimą dėl Seimo nario patraukimo baudžiamojon atsakomybėn, suėmimo ar kitokio laisvės suvaržymo, balsuodami dėl Prokuratūros 2012 m. veiklos ataskaitos, nepatirs interesų konflikto.

Nors Etikos ir procedūrų komisijos dauguma interesų konflikto neįžvelgė, tačiau parlamentarai atskirojoje nuomonėje teigia, kad remiantis Seimo statutu ir Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodeksu viešieji ir privatūs interesai bus supainioti.

Parlamentarai cituoja Seimo statuto 18 straipsnio 2 dalies nuostatą, kad kiekvienas Seimo narys, eidamas Seimo nario pareigas, privalo vengti interesų konflikto tarp Seimo nario privačių interesų ir jo pareigų atstovauti visuomenės interesams, taip pat neturi elgtis taip, kad visuomenėje kiltų abejonių, kad toks konfliktas yra. Iškilus interesų konfliktui, Seimo narys privalo elgtis taip, kaip nurodo šis Statutas bei Etikos ir procedūrų komisijos ar Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendacijos. Seimo narys privalo daryti viską, kad jo sąžiningumas nekeltų visuomenei abejonių ir kad visuomenė turėtų visas galimybes tuo įsitikinti.

„Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnio 1 dalies 8 punkte įtvirtintas nešališkumo principas, t.y. politikas neturi sutartinių ar kitų santykių, kurie galėtų kliudyti atlikti valstybės politiko pareigas ir varžytų jo apsisprendimo laisvę priimant sprendimus, taip pat yra objektyvus priimdamas sprendimus ir vengia išankstinio nusistatymo“, – teigiama Seimo TS-LKD frakcijos išplatintame pranešime spaudai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!