- Reklama -

Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas priėmė Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuro direktorę Suzaną Jakab. Nuotr. Ilonos Šilenkovos

Lapkričio 28 d., trečiadienį Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas susitiko su Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO) Europos regiono biuro direktore Suzana Jakab (Zsuzsanna Jakab).

Europos regiono biuro direktorė džiaugėsi gerėjančiais Lietuvos sveikatos rodikliais, tačiau kartu atkreipė dėmesį, kad mūsų šalyje per mažas gyventojų fizinis aktyvumas, gan didelis atotrūkis tarp turtingųjų ir skurstančiųjų, išlieka širdies-kraujagyslių ligų problema.

Susitikimo metu pagrindinis dėmesys buvo skirtas naujai Europos visuomenės sveikatos politikos strategijai – PSO sveikatos politikos dokumentui – „Sveikata 2020“.

Vienas svarbiausių jos punktų – prevencija. Pasak S. Jakab, gan ilgą laiką – apie 10 metų prevencija nepelnytai buvo užmiršta, Europoje jai buvo skiriama nepakankamas dėmesys, dabar vėl prie to grįžtama.

„Pagal PSO duomenis 1 doleris, investuotas į sveikatos prevenciją, sveikatos apsaugai sutaupo apie 4 dolerius. Šie skaičiai įrodo, kad būtina skirti ypatingą dėmesį sveikatos prevencijai“, – PSO organizacijos atstovei pritarė ir V. Gedvilas.

Pasak Seimo Pirmininko, šiomis dienomis Vilniuje vykstančioje konferencijoje pristatoma strategija „Sveikata 2020“ aktuali ir formuojant naują Vyriausybės programą – renginio metu priimti svarbiausi sprendimai turėtų ją papildyti.

Susitikime dalyvavusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė pabrėžė, kad sveikatos apsaugos srityje pokyčiai atsiranda ne iš karto, priėmus sprendimus, tam reikia ir kantrybės, ir tarpsektorinio bendradarbiavimo, geros valios ir visų bendrų pastangų. Komiteto vadovė paminėjo, kad Seimas 2013 m. paskelbė sveikatingumo metais, nors sveikos gyvensenos sąjūdis Lietuvoje vyksta jau ne pirmus metus, yra užsimezgęs puikus ryšys tarp politinių partijų ir nevyriausybinių organizacijų, pasirašytas sveikos gyvensenos skatinimo susitarimas.

„Mūsų – politikų uždavinys – pasiūlyti visuomenei, kiekvienam socialiniam sluoksniui jam priimtinas priemones, kad jis taptų motyvuotas. Prievarta nieko gero nepasieksime. Kai žmogus yra motyvuotas – jis yra ir aktyvus, ir ekonominiai klausimai valstybėje daug geriau sprendžiasi, nes sveikas žmogus yra pati didžiausia vertybė“, – sakė D. Mikutienė.

S. Jakab pabrėžė parlamento svarbą teisėkūros procese, priimant tabako ir alkoholio vartojimą ribojančius sprendimus. Viešnią ypač pradžiugino žinia, kad Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį balsavo už įstatymų projektus, kuriais siekiama apsaugoti vaikų ir paauglių sveikatą, apribojant energinių gėrimų prieinamumą asmenims iki 18 metų.

Susitikime taip pat dalyvavo paskirtasis Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir Seimo Lietuvos socialdemokratų frakcijos narys Juozas Olekas. Europos regiono biuro direktorė pabrėžė parlamento ir ministrų kabineto svarbą kuriant ir įgyvendinant sveikatos politiką bei išreiškė viltį, kad PSO bendradarbiavimas su naująja Vyriausybe ir Seimu bus produktyvus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!