- Reklama -
Seimo Pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas. KK nuotr.

„ Visuomenės nuomonės tyrimas apie „Sodrą“ aiškiai parodė, kad gyventojams trūksta informacijos apie tai, kokias jie įmokas moka „Sodrai“ ar privatiems kaupiamiesiems fondams, kokia bus būsima jų pensija, netgi apie tai, ar jie patys apskritai dalyvauja antrojoje privačių pensinių pakopoje, kokią dalį jų būsimos pensijos sudarys valstybinio privalomojo draudimo, o kokią – iš privačių fondų gaunama pensija. Tačiau labai svarbu, kad žmonės patys domėtųsi ir žinotų, kas jiems naudinga, ar nenaudinga, sugebėtų patys apskaičiuoti, ar jiems apsimoka dalyvauti antrojoje pensijų pakopoje, ir kiekvienas sąmoningai priimtų sprendimą dėl savo būsimų pensijų“, – sakė Seimo Pirmininko pavaduotojas, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Sysas Seime vykusiose spaudos konferencijoje, kur buvo pristatytas visuomenės nuomonės tyrimas „Gyventojų požiūris į valstybinį socialinį draudimą“, kurį atliko bendrovė „Sprinter tyrimai“.

A. Sysas Lietuvos gyventojus taip pat ragino labiau pasitikėti valstybinio socialinio draudimo sistema. Anot jo, “Lietuvos Konstitucija garantuoja teisę į valstybinio socialinio draudimo pensiją, kurią gausime kiekvienas iš mūsų, nepaisant visko. Todėl valstybei būtina stiprinti „Sodrą“ ir valstybinę pensijų sistemą“. Seimo Pirmininko pavaduotojas išsakė savo abejones dėl pensijų kaupimo privačiuose antrosios pakopos fonduose, argumentuodamas tuo, kad labai sunku prognozuoti jų pajamingumą ir tas pensijas, kurias iš jų gaus žmonės, sulaukę pensijos.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas tvirtino, kad „Tyrimas atskleidė, jog žmonės pasitiki valstybiniu socialiniu draudimu. Jis taip pat parodė, kad 66 proc. žmonių mano, kad socialinio draudimo sistema turi būti valstybinė, ir beveik tiek pat – kad dalyvautų joje, netgi jei ji būtų neprivaloma. Kaip socialinio draudimo trūkumus gyventojai įvardija per mažas pensijas ir išmokas, deficitinį „Sodros“ biudžetą bei per didelį biurokratizmą, o tai yra klientų aptarnavimo tobulinimo reikalas“.

Jis išsakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nerimą dėl žmonių nežinojimo, ar jie apskritai dalyvauja privačiuose antrosios pakopos pensiniuose fonduose. Nuo balandžio 1 d. gyventojai per šešis mėnesius turės apsispręsti, ar toliau dalyvauti šiuose fonduose, o kovą prasideda valstybės organizuojama intensyvi visuomenės informavimo kampanija, ir gyventojams bus pristatytos skaičiuoklės, su kurių pagalba jie galės apskaičiuoti savo būsimą pensiją ir jos struktūrą.

Valstybinio socialinio draudimo fondo direktorius Mindaugas Sinkevičius paminėjo šiuos tyrimo aspektus: „„Tyrimas rodo, kad žmonės mano, jog „Sodros“ deficitas susidaro dėl pensijų, bet iš tikrųjų disbalansas daugiausia atsiranda dėl ligos ir motinystės išmokų. Jie taip pat daugelis galvoja, kad „Sodros“ administravimo kaštai dideli, bet iš tiesų tai yra viena iš pigiausių šiuo atžvilgiu įstaigų.“

„Sprinter tyrimų“ direktorius Ignas Zokas teigė, kad „“Sodra“ veikia botago ir pyrago principu, kai botagas yra įmokų surinkimas, o pyragas – pensijų ir išmokų gavimas. Žmonės pirmiausia „Sodrą“ sieja su pensijomis, nors tai tik dalis fondo veiklos. Tyrimas taip pat išryškino takoskyrą tarp skirtingų amžiaus grupių. Tuoj išeisiantys ar išėję į pensiją žmonės atrodo kaip bambagysle prisirišę prie „Sodros“, tuo tarpu pagrindiniai darbingo amžiaus žmonės ieško balanso, kaip patiems prisidurti prie socialinio draudimo pensijos. Labiausiai pasitikintys savimi yra 18-25 metų respondentai, kurie skeptiškiausi „Sodros“ atžvilgiu ir tikisi patys pakankamai užsidirbti senatvei“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!