- Reklama -

Seimui bus teikiamas Lietuvos Respublikos Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektas. KK nuotr.
Seimui bus teikiamas Lietuvos Respublikos Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektas. KK nuotr.

Seimo Valstybės istorinės atminties komisija, pabrėždama Vilniuje esančios didžiausios Lukiškių aikštės istorinę ir urbanistinę reikšmę, taip pat jos valstybinę funkciją, pažymi, kad 1999 m. vasario 11 d. buvo priimtas Seimo nutarimas Nr. VIII-1070 „Dėl valstybės sostinėje esančios Lukiškių aikštės funkcijų“, pagal kurį Lukiškių aikštė Vilniuje formuojama kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais.

Lukiškių aikštė Vilniuje, kaip istoriškai susiformavusi vientisa urbanistinė erdvė, turi atlikti valstybinę reprezentacinę ir kartu visuomeninę funkciją, joje turi būti įrengtas memorialas „Per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę atminti“. Būtinas memorialo akcentas – plačiausią visuomenės palaikymą ir istorinę reikšmę turinčio Laisvės kovų simbolio Vyčio paminklas.

Komisija, atsižvelgdama į Seimo poziciją, kuri buvo išreikšta 2017 m. gegužės 2 d. Seimo rezoliucija Nr. XIII-341 „Dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje ir pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai“, kad Lukiškių aikštėje įrengiant memorialą „Per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę atminti“ turi būti statomas Laisvės kovų simbolio Vyčio monumentas, posėdyje nutarė teikti Seimui Lietuvos Respublikos Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektą.

Tikimasi, kad pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį bus išspręstas šis didelio rezonanso ir visuomenės supriešinimo sulaukęs klausimas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!