- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiks su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka. Nuotr. iš www.lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiks su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį, gruodžio 8 d., 10.15 val. susitiks su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka. Lietuvos ir Ukrainos valstybių vadovai dalyvaus dvišalės Prezidentų tarybos posėdyje.

Tai dešimtoji kasmet rengiama Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų taryba, kurios metu aptariami svarbiausi dvišaliai, Ukrainos bendradarbiavimo su Europos Sąjunga ir NATO klausimai.

Prezidentų taryboje daug dėmesio bus skiriama dvišalio bendradarbiavimo stiprinimui, ypač energetinio saugumo, migracijos ir ekonomikos srityse. Planuojama pasirašyti 4 Lietuvos ir Ukrainos susitarimus: Prezidentų tarybos protokolą, nubrėžiantį bendradarbiavimo planą kitiems metams, memorandumą dėl strateginio bendradarbiavimo energetikos srityje, sutartį dėl bendradarbiavimo migracijos srityje ir susitarimą dėl 2001 m. balandžio 23 d. Lietuvos ir Ukrainos sutarties dėl socialinės apsaugos pakeitimų ir papildymų.

Viena pagrindinių susitikimo temų – europinių reformų įgyvendinimas. Šalies vadovės teigimu, nuo efektyvaus reformų proceso priklauso sėkminga visos Ukrainos valstybės raida ir jos žmonių gerovė.  Todėl šiandien pagrindinis uždavinys – susikoncentruoti į veiksmingą kovą su korupcija, įstatymo viršenybės stiprinimą, verslo aplinkos ir šalies administracinių gebėjimų gerinimą.

Valstybių vadovai taip pat aptars padėtį Rytų Ukrainoje. Daug dėmesio bus skiriama saugumo stiprinimui. Prieš kelias savaites Briuselyje įvykusiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime patvirtintas 20 prioritetų planas numato gilesnį ES bendradarbiavimą su Ukraina bei kitomis dviejomis asocijuotomis partnerėmis šiose srityse: bendrosios saugumo ir gynybos, kovos su hibridinėmis, kibernetinėmis, informacinėmis bei energetinio saugumo grėsmėmis.

Kad būtų kovojama su priešiška propaganda ir užtikrinama objektyvios informacijos transliacija į separatistų užimtas teritorijas, Lietuva nutarė perduoti Ukrainai 7 antžeminius siųstuvus. Lietuva taip pat viena pirmųjų Ukrainai pradėjo teikti karinę paramą.

Ukrainos Prezidentą Lietuvoje lydės verslininkų delegacija. Per vizitą Lietuvos ir Ukrainos valstybių vadovai atidarys dvišalį ekonomikos forumą, kurio tikslas – paskatinti šalių ekonominius kontaktus atsinaujinančios energetikos, finansų konsultacinių ir informacinių technologijų srityse.

Prezidentas Petro Porošenka Vilniuje atidarys Ukrainos skverą. Praėjusios dvišalės Prezidentų Tarybos metu pernai gruodį Kijeve buvo atidarytas Lietuvos skveras kaip artimos draugystės tarp tautų ženklas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!