- Reklama -
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Suomijos Prezidente Tarja Halonen (Prezidentūros nuotr.)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį susitiko su Suomijos Prezidente Tarja Halonen. Dvišalis Lietuvos ir Suomijos vadovių susitikimas įvyko moterų pasaulio lyderių konferencijos „Moterys – demokratijos stiprintojos: geriausia praktika” išvakarėse. Abi prezidentės yra šios aukšto lygio tarptautinės konferencijos iniciatorės ir šeimininkės.

Lietuvos ir Suomijos valstybių vadovės aptarė dvišalius santykius, bendradarbiavimą siekiant užtikrinti energetinę nepriklausomybę ir saugią atominę energetiką, tarptautines iniciatyvas Baltijos jūros aplinkosaugos klausimais, Europos Rytų partnerystės programą.

„Baltijos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimas – efektyvaus regioninio bendradarbiavimo pavyzdys visai Europai. Baltijos jūros strategijos pavyzdžiu rengiamos kitos ES regioninės strategijos. Džiaugiuosi, kad mūsų valstybės aktyviai koordinuoja savo pozicijas svarbiausiais klausimais”, – sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos ir Suomijos vadovės aptarė kaip įgyvendinamos pernai Helsinkio Forume gimusios iniciatyvos mažinti Baltijos jūros taršą: Jungtinės Tautos patvirtinta Lietuvos pasiūlyta rezoliucija dėl jūros dugne paskandinto cheminio ginklo ir pasiūlymas kartu su Rusija vykdyti mokslininkų bei ekspertų bendradarbiavimą Baltijos jūros aplinkosaugos klausimais. Šis projektas jau įtrauktas į bendrą NATO ir Rusijos darbo programą.

Lietuvos vadovė taip pat pabrėžė, jog Baltijos valstybių energetinė nepriklausomybė – būtina sąlyga saugumui ir žmonių gerovei regione užtikrinti. Lietuvos ir kitų Baltijos šalių vykdomi elektros jungčių projektai su Suomija ir Švedija – vieni svarbiausių siekiant regiono energetinės nepriklausomybės.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!