- Reklama -

D.Kreivys. KK nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) narys Dainius Kreivys įregistravo rinkimų į Lietuvos Respublikos Seimą įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siūloma Seimo narius rinkti tik vienmandatėse apygardose, atsisakant partijų sąrašų.

„Tokį pasiūlymą teikiu dėl kelių priežasčių. Pirma, pastaruoju metu visuomenėje pasigirsta vis aštresnių pasisakymų bei svarstymų apie Seimo narių tiesioginės atsakomybės rinkėjams trūkumą. Kaip matyti iš visuomenės nuomonės apklausos, net 67,72 proc. respondentų, atsakiusių į klausimą „Ar turėtų būti panaikintos vienmandatės rinkimų apygardos?“, mano, kad visus Seimo narius reiktų rinkti tik vienmandatėse apygardose. Be to, keisti šį įstatymą paskatino ir Konstitucinio Teismo sprendimas, įpareigojantis keisti apygardų ribas, siekiant proporcingesnio rinkėjų atstovavimo“, – projekto atsiradimo motyvus aiškina D. Kreivys.

Seimo narys teikiamu įstatymo projektu siekia patobulinti tiesioginės atskaitomybės rinkėjams trūkumą lemiančią dabartinę Seimo rinkimų sistemą, sukurti sąlygas mažesnei Lietuvos partinės sistemos fragmentacijai ir užtikrinti stabilesnį įstatymų leidžiamosios bei vykdomosios valdžių darbą.

Šiuo metu LR Seimo rinkimų įstatymas nustato mišrią paralelinę (proporcinę ir daugumos atstovavimo) Seimo rinkimų tvarką, kai vienmandatėse rinkimų apygardose renkamas 71 Seimo narys, o balsuojant už partijų kandidatų sąrašus renkama 70 Seimo narių.

Pagal teikiamą projektą, mišri (proporcinės ir daugumos atstovavimo) dabartinė Seimo rinkimų tvarka, kai vienmandatėse rinkimų apygardose renkamas 71 Seimo narys, o balsuojant už partijų kandidatų sąrašus renkama 70 Seimo narių, būtų keičiama nauja dviejų turų daugumos atstovavimo (mažoritarine) rinkimų tvarka, kai visi Seimo nariai renkami tik vienmandatėse rinkimų apygardose.

Projektu siūloma atsisakyti balsavimo už partijų kandidatų sąrašus ir nustatyti naują vienmandančių rinkimų apygardų skaičių – 141 ir, atsisakius balsavimo už partijų kandidatų sąrašus, jose rinkti visus Seimo narius. Taip pat siūloma nustatyti naują didžiausią leistiną rinkimų apylinkių dydį – ne daugiau kaip 3000 rinkimų apylinkėje gyvenančių rinkėjų.

Anot Seimo nario, įgyvendinus siūlomą įstatymo projektą, bus sukurtos prielaidos didesnei Seimo narių atskaitomybei rinkėjams, padidės balsavimo Seimo rinkimuose aktyvumas, ilguoju laikotarpiu mažės Lietuvos partinės sistemos fragmentacija, įstatymų leidžiamosios bei vykdomosios valdžių darbas bus stabilesnis, o pati rinkimų sistema taps skaidresne ir geriau suprantama rinkėjams.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!