- Reklama -

Turizmo ekspertė dr. Rima Jakytė šokiruota: nuo lapkričio 1 d. Lietuvą pristatyti turistams gali kas nori ir kaip nori, o gidų sąrašas tapo slapta informacija. KK nuotr.

Turizmo ekspertė dr. Rima Jakytė šokiruota – Ūkio ministerija nori atverti kelią Lietuvą pristatyti gidams „iš gatvės“, o tai, kaip gidai ir per kurią prizmę pristatys mūsų šalį ir jos istoriją – nebus kontroliuojama.

Dr. Rima Jakukytė mielai sutiko atsakyti į „Karšto komentaro“ klausimus.

-Neseniai prie Ūkio ministerijos vyko gidų piketas, tačiau nei žiniasklaida, nei politikai į tai neatkreipė dėmesio. Nors, kaip suprantu, problemos – pakankamai aktualios?

-Problema yra tai, kad nei Turizmo departamentas, nei Ūkio ministerijos Turizmo skyrius negali sukontroliuoti gidų, todėl nusprendė gidus iš viso „paleisti“. Tai yra, tas paslaugas galės teikti kas tik nori, kaip nori.

Tai yra visiškai absurdiška, kadangi, jeigu žmogus dirba valstybės tarnyboje, tai pirma, ką jis, sutikęs žmogų, padaro, – tai įteikia savo vizitinę kortelę.

Turizmo rinkoje šalies vizitinė kortelė yra gidas. Ir yra labai svarbu, kaip gidas šalį pristatys, kaip papasakos. Tai yra tokia profesija, kur reikalingas nuolatinis tobulėjimas ir pan.

Pagal Turizmo įstatymo pataisas, kurios įsigaliojo nuo šių metų lapkričio 1 d., Turizmo departamentas negali atimti gido pažymėjimo, jeigu gido veikla nepažeidžia vartotojų ir turistų teisių.

Žinot, didžiausią problemą Lietuvai kelia, kalbėkime atvirai, Lenkijos gidai. Nes mūsų šalį pristato kaip amžiną Lenkijos dalį, labai iškraipo istoriją. Tai kenkia mūsų šalies reputacijai, ir tai, kaip mūsų šalis pristatoma, neatitinka tikrovės.

Tačiau tai nepažeidžia turistų teisių, nes turistai nenukenčia finansiškai, nenukenčia jų sveikata, ir dėl to iš gidų pažymėjimo atimti negalima. Tai yra, mūsų šalį gali pristatinėti kaip nori, gali juodinti ir panašiai, ir už tai gido pažymėjimo mes neatimsime. Absurdiška!

-Tai informacinis karas gali persikelti į gidų sritį – nes tai, kokią informaciją skleis apie mūsų šalį gidai, bus visiškai nekontroliuojama? Ir viskas legalu!

-Tai mes tą iš tikrųjų leidžiame daryti.

Akivaizdu, kad Turizmo departamentas nesugeba kontroliuoti gidų, bet nei jis, nei Ūkio ministerija ir neieško būdų, kaip tą padaryti, o tiesiog planuoja nusikratyti problemos: maždaug taip – paleisim viską ir bus viskas gerai.

Bet nieko nebus gerai!. Nes gidų pagrindinė kontrolė yra tai, ką jie pasakoja. Ir kaip jie mūsų šalį pristato.

Mes turime būti suinteresuoti, kad mūsų šalis būtų tinkamai pristatyta. Kad gidai, ją pristatydami, remtųsi oficialiais šaltiniais, neiškraipytų mūsų istorijos. Suprantate?

Mes turime būti suinteresuoti, kad mūsų šalies reputacija nebūtų žeminama ir nebūtų juodinama. Nes Lietuva, kalbant atvirai, išskiria tiek pinigų, kiek gali, kad tos pačios valstybinės institucijos (Turizmo departamentas bei Ūkio ministerija) kurtų tą gerą, Lietuvos kaip turizmo šalies, reputaciją. O gidai, pateikdami klaidingą informaciją, tą reputaciją sugriauna.

Tokio dalyko būti negali!

-O kas tą turi kontroliuoti?

-Tą dalyką turi kontroliuoti institucija, kuriai priskirtos kontrolės funkcijos – tai yra Valstybinis turizmo departamentas,tačiau jis aiškiai sako, kad to nesugeba padaryti.

Kitas dalykas, kaip buvo iki šiol, – gidai gali vesti ekskursiją tik ten, kur jie tą ekskursiją yra apsigynę. Pvz., muziejuose ar nacionaliniuose parkuose specialistai parengia temines ekskursijas ir kiti gidai gali čia vesti ekskursijas tik kai išklauso tam tikrus kursus ir išlaiko egzaminus. Tai logiška, nes vien tik gido pavadinimas nesuteikia žinių apie viską. Gidai rengia ir naujas ekskursijas, kurių paruošimui jie sugaišta net iki metų laiko, nes tai reikalauja daug žinių. Kiekvienas gidas turi savo ekskursijų „kraitį“, kurį buvo galima pamatyti Lietuvos turizmo informacinėje sistemoje. Tuo tarpu šiuo įstatymu buvo panaikinta ši sistema.

Ši sistema gidų atžvilgiu buvo gera tuo, kad tam, kam reikia buvo galima susirasti norimos kvalifikacijos gidą tokia kalba, kokios reikia, (ambasados ir verslas naudodavosi šita sistema) ir tokiai ekskursijai kokiai reikia. Nuo lapkričio 1 d. ši sistema yra panaikinta. Įgyvendinus Ūkio ministerijos planus, informacija apie gidus bus slapta informacija.

-Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Giedrė Gorienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!