- Reklama -

Vienas liko "Saurida" savininkas Saulius Rancas išgerti už visus jį palikusius. J.Dapšausko nuotr.
Atstovaujanti degalines D. Jokšienė traukiasi nuo tokių vyrų draugijos. J.Dapšausko nuotr.
Ir degalinių atstovas Vidas Šukys galiausiai pabėgs nuo gėrimų stalelio. J.Dapšausko nuotr.

Alkoholio pramonės lobistas R. Apulskis su instruktuotu seimo nariu Š. Gustainiu. J.Dapšausko nuotr.

Gruodžio 2 dieną Seimo sveikatos reikalų komitete dar kartą pritarta, kad alkoholį bent iki 15 proc stiprumo degalinėse išvargusiems vairuotojams reikėtų palikti. Komitete atmetė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovės Seimo narės Rimos Baškienės ir kitų narių registruotą alternatyvų siūlymą, kad alkoholio degalinėse visiškai neturėtų būti.

Liberalų sąjūdžio „jauniklis“, tik šiais metais išrinktas Šarūnas Gustainis, alkoholio pramonės prašomas pateikė dar kitą pataisą, kad reikėtų palikti visus alkoholinius gėrimus – neribojant laipsnių, tačiau jo siūlymui tepritarė tik 2 komiteto nariai – tai „tvarkiečiai“ – vienas esantis, kitas buvęs – Kęstas Komskis ir Remigijus Ačas.

Dar prieš posėdį Legalaus verslo aljanso (buvusi Stipriaisiais alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacija) prezidentas Romas Apulskis Š. Gustainiui nurodinėjo, ką jis turįs pasakyti, pristatydamas savo pataisą, tačiau nerišliai ir iš paruoštuko tai sugebėjo atlikti. Alkoholio pramonė pagavo naują žuvelę Seime, per ką kišti savo interesus ir parengtas pataisas.

Seimo narė Vida Čigriejienė komitete pranešė, kad visi TS-LKD partiečiai, teikę įstatymą, yra savo parašus atsiėmę, dar laukiama Kęstučio Masiulio, kuris yra išvykęs, tačiau ir jis yra pažadėjęs taip pat atsiimti. Jei visi įstatymo teikėjai atsiima savo parašus, problema išsprendžiama ir klausimas visai nebesvarstomas.

Nevyriausybinės organizacijos prašė savo parašus atsiimti žymiai anksčiau, tačiau vieni delsė, kiti (Antanas Matulas) teigė, kad negalįs, nes jau yra pateiktos kitos pataisos šiam projektui. Pasirodo, sakė netiesą. Procesas tarp alkoholio degalinėse palikimo ir blaivumo keliuose dar tęsiasi. Komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė ryžtingai nusiteikusi, kad alkoholio degalinėse palikimo klausimas bent kol kas judėtų į priekį. Galėjo paprasčiausiai svarstymą nukelti kitam posėdžiui, jei pranešta, kad teikėjai atsiima savo parašus. Pavaduotojas A. Matulas į komiteto posėdį atėjo tada, kai jau buvo baigtas svarstyti šis klausimas, taip vėl „pasiplovė“. Dabar klausimo svarstymas keliauja į plenarinį posėdį (jei parašo neatsiims K. Masiulis).

Po komiteto svarstymo degalinių atstovai nuskubėjo į Seimo restoranėlį išgerti stipresnio gėrimėlio. Pasirodo, negali be to, galvoja, kad ir vairuotojai negali be alkoholio. Norint nufotografuoti besivaišinančius degalinių atstovus lobistus, bendrininkai nuo stalelio išsilakstė, beliko tik vienas „Saurida“ degalinės savininkas Saulius Rancas.

Juozas Dapšauskas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!