- Reklama -

„Alkoholis ir vairavimas – nesuderinami dalykai, kurie turi būti toli vieni nuo kitų, kiek įmanoma“, – teigia LSDP pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas. KK nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) yra prieš alkoholio pardavinėjimą degalinėse.

„Alkoholis ir vairavimas – nesuderinami dalykai, kurie turi būti toli vieni nuo kitų, kiek įmanoma“, – teigia LSDP pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas.

Partijos Valdyba svarstė kai kurių politikų Seime siūlymus atidėti draudimą prekiauti alkoholiu degalinėse 3 metams ir nusprendė paremti Vyriausybės siūlomą projektą.

Nuo 2016 metų sausio 1 dienos turėtų įsigalioti draudimas degalinėse prekiauti alkoholiniais gėrimais.

“Viena skaudžiausių problemų Lietuvos keliuose – girti vairuotojai. Kiekvieną mėnesį Lietuvoje dėl girtų vairuotojų kaltės žūsta 8 žmonės.

Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, praėjusiais metais užregistruoti 509 kelių eismo įvykiai dėl neblaivių asmenų kaltės, t. y. kas šeštą užregistruotą įvykį sukėlė neblaivus asmuo. Juose žuvo 104, buvo sužeistas 891 žmogus.

Dėl kas antro neblaivių asmenų sukelto kelių eismo įvykio buvo kalti neblaivūs vairuotojai. Dėl jų kaltės pernai žuvo 45 ir buvo sužeisti 408 žmonės.

Žengus vieną žingsnį – atitinkamų kategorijų vairuotojams nustatytas reikalavimas sėsti prie vairo visiškai blaiviems, reikia žengti ir kitą žingsnį – riboti alkoholio prieinamumą.

Skaudžios nelaimės keliuose, kuriuose žūva vaikai, šeimos – netoleruotina kasdienybė. Baisių rezonansinių įvykių aplinkybės neleidžia nekreipti dėmesio į faktą, kad vairuotojai naktį už vairo sėdo neblaivūs, prieš tai alkoholio įsigiję degalinėje.

Kategoriškais draudimais alkoholio vartojimo išspręsti nepavyks, tačiau prieinamumo mažinimas – veiksminga priemonė.

Socialdemokratų įsitikinimu, valstybei būtina vieninga alkoholio prieinamumo strategija ir reglamentavimas. Vi­so­je Eu­ro­po­je sie­kia­ma ri­bo­ti ne tik al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų rek­la­mą, bet ir jų par­da­vi­mą.

Pasaulio sveikatos organizacija numatė konkrečias priemones alkoholio prieinamumo mažinimui. Iki 2020 metų žuvusiųjų keliuose skaičių Europos Sąjungoje numatyta sumažinti dvigubai. To mes turime siekti ir Lietuvoje.

Tad draudimas alkoholiu prekiauti degalinėse – vienas iš konkrečių ir reikšmingų priemonių, siekiant išvengti beprasmių žūčių keliuose”, – teigiama LSDP išplatintame pranešime spaudai.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!