- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vatikane susitiks su Popiežiumi Pranciškumi. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė rytoj, spalio 28 d. dviejų dienų oficialaus vizito vyksta į Vatikaną, kur susitiks su Popiežiumi Pranciškumi. Vizito metu šalies vadovė taip pat susitiks su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Parolinu ir sekretoriumi santykiams su valstybėmis arkivyskupu Paulu Gallagheriu.

Prezidentė pabrėžė, jog Šventojo Sosto dvasinė parama Lietuvai buvo ypač svarbi išgyvenant sunkiausius sovietinės priespaudos metu. Šiandien, pasak šalies vadovės, susiduriame su naujais iššūkiais – agresijos, neapykantos ir priešiškumo kurstymu. Todėl Popiežiaus Pranciškaus padrąsinimas puoselėjant santarvės, vienybės ir pagarbos artimui vertybes yra labai svarbus Lietuvos bei viso regiono žmonėms. Prezidentė pakvies Šventąjį Tėvą atvykti į Lietuvą.

Lietuva ir Vatikanas kitąmet minės diplomatinių santykių 25 metų jubiliejų. Šventasis Sostas niekada nepripažino Lietuvos okupacijos ir griežtai smerkė totalitarinių režimų nusikaltimus. Katalikų bažnyčia buvo aktyvi antisovietinės rezistencijos dalyvė, puoselėjo laisvės vertybes, per Vatikano radiją Romoje informavo pasaulį apie žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje, rengė laidas lietuvių kalba. Per visą okupacijos laikotarpį prie Šv. Sosto veikė Lietuvos ambasada.

Šalies vadovė su Popiežiumi taip pat aptars Europai ir visam pasauliui aktualius klausimus – kaip spręsti regioną krečiančius konfliktus, padėti nuo karo bėgantiems žmonėms. Audiencijos metu didelis dėmesys bus skiriamas padėčiai Ukrainoje, ypač humanitarinės paramos jos žmonėms klausimams. Būdama JT Saugumo Tarybos nare Lietuva prisideda sureguliuojant konfliktus taikiomis priemonėmis, skatina padėti nuo smurto kenčiančioms moterims ir vaikams, užtikrinti taiką, stabilumą bei gerovę žmonėms.

Šventajam Tėvui Prezidentė padovanos Aušros Vartų gailestingumo Motinos ir Gailestingojo Jėzaus paveikslus. Popiežius Pranciškus kitus metus paskelbė jubiliejiniais Gailestingumo metais, o Vilnius yra įvardijamas gailestingumo miestu.

Vizito metu Prezidentė taip pat susitiks su Maltos ordino Didžiuoju Magistru kunigaikščiu Matthew Festingu, su kuriuo aptars labdaros ir savanorystės skatinimo klausimus. Už labdaros ir bendražmogiškų vertybių skatinimą didysis magistras Prezidentei įteiks aukščiausia Maltos ordino apdovanojimą „Pro merito Melitensi“.

Prezidentė Maltos ordino Didžiajam Magistrui už labdarą ir nesavanaudiškos paramos skatinimą Lietuvoje įteiks aukščiausia Lietuvos apdovanojimą – Vytauto Didžiojo ordiną.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!