- Reklama -

Europos Parlamento Socialistų frakcijos vadovas H.Svoboda. KK nuotr.

„Lietuvoje dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) visada vyravo konsensusas, nepriklausomai nuo to, kokia partija valdžioje. Su opozicinėmis partijomis dirbame Rytų partnerystės valstybėse, kurių politinėms jėgoms, deja, trūksta tokio konsensuso. Vis dėlto, tikiuosi, kad Vilniuje lapkritį per ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą bus pasirašyta Asociacijos sutartis su Ukraina, ir tai leis turėti daugiau įtakos priemonių jos atžvilgiu“, – susitikime Seime su Europos Parlamento (EP) Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso grupės frakcijos pirmininku Hanesu Svoboda (Hannes Swoboda) sakė Seimo Pirmininko pavaduotojas ir Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka jam pritarė, teigdamas, kad „Labai svarbu neprarasti tokios svarbios valstybės kaip Ukraina. Taip, ji turi problemų, bet turime siekti kompromiso“.

H. Svoboda išsakė tokią poziciją Ukrainos atžvilgiu: „Piliečiai turi suprasti, kad pilietinių laisvių užtikrinimas ir atviras mąstymas yra naudingas pačiai visuomenei tiek Rytuose, tiek Vakaruose. Rytų partnerystės šalyse ne viskas yra juoda ir balta, bet Ukraina neturėtų savotiškai šantažuoti ES, kad neva ji turi sąjungos alternatyvą su Rusija“.

Seimo LSDP frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės teigimu, „Turime remti Ukrainą, Gruziją, Moldovą ir kitas šalis, paveikti jas savo vertybėmis ir principais, kitaip tai bus ES pralaimėjimas. Tačiau taip pat reikia suprasti ir tas valstybes – joms tikrai nėra lengva“.

„Mūsų rinkimų ir Vyriausybės programoje yra aiški nuostata dėl santykių perkrovimo su Rusija, nes konservatorių valdymo laikais čia vyravo visiškas štilis, nors, kai jie opozicijoje, jie pradeda kalbėti apie grėsmes. Tačiau mums reikia dialogo, o ne konfrontacijos kultūros, kuri niekam nėra naudinga“, – tvirtino I Šiaulienė.

EP nario Justo Paleckio nuomone, „Kai kurios didžiosios valstybės ir Europos dešiniosios partijos baiminasi, kad tokios šalys kaip Ukraina kainuos pernelyg daug ES, tačiau kairieji linkę palaikyti Ukrainą. Šiuo metu vykdoma kritinio įtraukimo politika Baltarusijos atžvilgiu. Manau, panašiai reikia įtraukti ir Rusiją“.

Susitikime taip pat dalyvavo Europos Parlamento nariai socialdemokratai Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis bei Seimo Europos reikalų komiteto nariai socialdemokratai – Aleksandras Zeltinis ir Juras Požėla.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!