- Reklama -

SLF pirmininkas Algirdas Paleckis. KK nuotr.

Negalutiniais VRK duomenimis, suskaičiavus balsus iš 2017 apylinkių, 2012 m. Seimo rinkimuose SLF surinko 1,21 proc. balsų. Už SLF visoje Lietuvoje ir užsienyje balsavo 16 491 žmonių.

SLF Seimo rinkimuose dalyvavo pirmą kartą. (Anksčiau dalyvavome kaip nesusivienijusios partijos – Lietuvos Socialistų Partija 1996 m. ir Fronto partija 2008 m.)

Programa maksimum – pasiekti 5 procentų ribą, kad turėtume atstovų Seime – neįgyvendinta.

Programa mininum – pristatyti partiją visuomenei, kad apie ją ir jos programines nuostatas rinkimų metu sužinotų kuo daugiau šalies piliečių – įgyvendinta . Tapome Lietuvos politikos subjektu šalies mastu.

16 491 arba 1,21 proc. yra didžiausias rinkėjų skaičius, kokį kada nors yra surinkęs SLF. Priminsime, kad 2011 metų savivaldybių tarybų rinkimuose SLF surinko (tose savivaldybėse, kuriose dalyvavo), apie 7000 balsų. Nežinia kiek balsų nuo SLF „nusuko“ tose apylinkėse, kur neturėjome savo stebėtojų (o tokių – absoliuti dauguma).

Geriausius rezultatus SLF pademonstravo Vilniaus Naujosios Vilnios (6,13%), Zarasų –Visagino (4,91%), Karoliniškių (2,74 %) apygardose ; prasčiausius – Šilalės – Šilutės (0,48 %), Tauragės (0, 51 %), Šilutės – Pagegių (0,57 %) apygardose. Geriausi rezultatai pagal apylinkes: Svirnių – 15,27% (Anykščių- Kupiškio ap.); Sedulinos – 11,50 % (Zarasų – Visagino ap.); Genių – 10,99 % ( Naujosios Vilnios ap.).

Vienmandatėje apygardoje A. Paleckis surinko 12,54 proc., kiti SLF kandidatai atitinkomai surinko: Natalja VIKTOROVA (Antakalnio ap.) – 1,60%; Vladas KASPARAVIČIUS (Fabijoniškių ap.) – 1,24%; Vytautas BERNATONIS (Karoliniškių ap.) – 2,66%; Olegas RATIUKAS (Lazdynų ap.) – 2,03%; Mindaugas STAKVILEVIČIUS (Saulės ap.) – 2,73%; Audronė MILTENIENĖ (Akmenės – Joniškio ap.) – 1,08%; Genrich SARBAJ ( Zarasų – Visagino) – 1,99%; Edikas JAGELAVIČIUS (Trakų – Eletrėnų) – 1,32%; Laura NIKIFOROVA ( Kaišiadorių – Elektrėnų) 0,71%; Stasys ŠADUIKIS (Lazdijų – Druskininkų) – 0,84%.

Partijos pirmininkui iki patekimo į antrą turą Naujosios Vilnios rinkimų apygardoje pritrūko 250 balsų. Žinant, kad dėl teismų maratono A. Paleckis negalėjo pilnu pajėgumu dirbti apygardoje, kad kai kurie konkurentai tikrąją to žodžio prasme užmėtė rinkėjus pinigais, jo rezultatas vertintinas kaip labai geras. (Pateiktas prašymą perskaičiuoti balsus ir kreiptasi į prokuratūrą dėl rinkėjų papirkinėjimo ištyrimo ir rinkimų rezultatų anuliavimo. Pirmininko sėkmės receptas gana paprastas – jis ne tik žinomas ir už drąsią ir sąžiningą poziciją gerbiamas žmogus, bet jis ir asmeniškai apėjo ne vieną dešimtį daugiabučių savo apygardoje, tiesiogiai bendravo su žmonėmis.

Rinkimų kampanija atskleidė keletą dalykų.

Pirma, SLF sugebėjo dalyvauti rinkimuose, nes vis tik sugebėjo sumokėti didelį – 22 000 litų – rinkiminį užstatą. Mažai partijos narių pasinaudojo galimybę papildomai paaukoti partijai pinigų. Tačiau būtina dar kartą padėkoti visiems, kurie tai padarė, ir tiems, kurie padėjo sumokėti partijos pirmininkui 11 000 litų baudą.

Antra, kandidatų pareiškinių dokumentų (anketų, deklaracijų) ruošimas parodė, kad vėl gi būstinė turėjo už daugelį kandidatų atlikti jų namų darbus, daugelis kandidatų vėlavo tai padaryti. Kita vertus, ir SLF prezidiumas galėjo anksčiau pradėti ruoštis, informuoti kandidatus.

Trečia, labai mažai partijos narių patys aktyviai ir konkrečiai įsitraukė į agitaciją. Kai, tarkime, Vilniue reikėdavo eiti į agitacinius susirinkimus, platinti mūsų medžiagą, daryti kitus būtinus darbus – realiai dirbo keliolika žmonių, nors narių Vilniuje mes turime apie 300. Daug narių dar mano, kad partinį darbą turi atlikti kažkas kitas.

Ketvirta, realiai rinkimuose agitavo tik Vilniaus, Visagino, Elektrėnų, Pakruojo, Lazdijų-Druskininikų, Anykščių, Akmenės, Joniškio, Kėdainių, Šalčininkų, Telšių, Šiaulių , Klaipėdos skyriai, atskiri žmonės dirbo Panevėžyje, Alytuje, Utenoje, Ukmergėje, Plungėje, Raseiniuose.

Penkta, SLF atstovai LRT debatuose pasirodė gerai. Apie tai liudija visuotinas atgarsis, pagausėję skambučiai į partijos būstinę. SLF astovai debatuose kalbėjo drąsiai ir pasiruošę, sakė tai, ką mąsto ir jaučia paprasti Lietuvos žmonės.

Šešta, labai truko rinkimų stebėtojų – mes jų per šiuos rinkimus turėjome vos apie 60, kai tuo tarpu rinkimų apylinkių yra 2017. Tad daugumoje apylinkių galėjo vykti manipuliacija balsais, rinkėjų papirkinėjimas.

Stipriosios SLF pusės šioje rinkimų kampanijoje buvo drąsi ir sąžininga pozicija visais aktualiais visuomenei klausimais. Silpnosios pusės – dar neišvystyta partinė struktūra, menkas daugelio narių aktyvumas, kuklūs agitacinės medžiagos kiekiai, tobulintini analitiniai pajėgumai. Partijos vadovybei pritrūko laiko ir galimybių kampanijos metu aplankyti daugelį rajonų. Pasitaikė ir klaidų, kurias prezidiumas išanalizuos.

Bendroji išvada:

Pirmą kartą dalyvavęs LR Seimo rinkimuose, surinkęs 1, 21 proc. arba 16 491 balsų, SLF tapo Lietuvos politikos subjektu šalies mastu. Pagal politinį svorį esame 11 partija iš 18, dalyvavusių šiuose rinkimuose. Turint omenyje esamas politines sąlygas ir SLF resursus, SLF rezultatai 2012 m. Seimo rinkimuose vertintini patenkinamai. Šie Seimo rinkimai tapso savotišku tramplynu tolimesniam partijos augimui ir stiprinimui.

Rinkimai baigėsi – rinkimai prasideda. 2012 metų spalio 14 d. vakarą prasidėjo savivaldybių tarybų rinkimų kampanija. Šie rinkimai vyks po 2 metų ir kelių mėnesių – 2015 m. vasarį.

Be to, yra tikimybė, kad pavyks pasiekti šių kriminalinėmis priemonėmis pasiektų rinkimų rezultatų anuliavimo.

SLF Prezidiumas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!