- Reklama -

Švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis. KK nuotr.

Švietimo sistema taptų efektyvesnė, jei būtų suderintos profesinių mokyklų, kolegijų ir universitetinių aukštųjų mokyklų studijų programos. Tokią mintį susitikime su Lietuvos studentų sąjungos atstovais išdėstė Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis antradienį, sausio 22 d.

Pasak ministro, kolegijos turėtų studijų programas derinti su universitetais, o profesinės mokyklos – su kolegijomis, kad, studentams pereinant iš vienos mokyklos į kitą, būtų užskaitoma dalis studijuotų dalykų.

„Mobilumas tarp skirtingų mokyklų tipų padėtų greičiau ir lengviau įgyti norimą išsilavinimą“, – sakė D. Pavalkis. Taip pat ministras atkleidė, kad svarstoma galimybė finansuoti papildomas („išlyginamąsias“) studijas. Šiuo metu už jas visi studentai susimoka patys.

Anot Studentų sąjungos prezidento Dainiaus Dikšaičio, studijų bei mokymo programų derinimas profesinėse mokyklose, kolegijose ir universitetinėse aukštosiose galėtų padidinti studijų prieinamumą.

„Dėl lengvesnių perėjimo procedūrų patrauklesniais galėtų tapti profesinis mokymas ir studijos kolegijose. Taip pat labai teigiamai vertintume sprendimą kompensuoti „išlyginamąsias“ studijas. Tai – ne kartą Studentų sąjungos keltas klausimas, tačiau iki šiol jis deramo dėmesio nesulaukė“, – dėstė D. Dikšaitis.

Į studentų atstovų klausimus dėl kolegijų siekio pradėti dėstyti magistro programas ministras atsakė manantis, jog antrosios pakopos studijos turėtų išlikti universitetinių aukštųjų sritimi, tačiau kolegijų užsibrėžtas tikslas kelti kvalifikaciją – sveikintinas.

Taip pat ministras užsiminė apie efektyvesnį finansavimo perskirstymą tarp privačių aukštųjų mokyklų ir meno bei kitų papildomo pasirengimo reikalaujančių studijų, užuot didinus bendrą finansavimą aukštajam mokslui.

„Ministro išsakyta nuomonė leidžia tikėtis, kad bendradarbiavimas aukštojo mokslo srityje pamažu juda teigiama linkme – galvojama apie naudą studentui. Tačiau daugybės itin aktualių klausimų šiame susitikime iškelti nespėjome, tad ketiname juos išdėstyti ateityje ir tikėsimės bendromis pastangomis su ministerija įgyvendinti studentams svarbius sprendimus“, – po susitikimo kalbėjo D. Dikšaitis.

Susitikimą su ministru Sąjungos atstovai inicijavo siekdami išsakyti studentų lūkesčius bei savo siūlymus aukštajam mokslui. D. Pavalkio jie klausė apie planus dėl studijų finansavimo, studijų programų pokyčių. Buvo susitarta, kad susitikinimai vyks reguliariai, o artimiausiu metu Studentų sąjunga pateiks pasiūlymus Vyriausybės programos įgyvendinimo planui 2013 metais.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!