- Reklama -

TS-LKD nuotr.
TS-LKD nuotr.
TS-LKD nuotr.
TS-LKD nuotr.
TS-LKD nuotr.

Šiandien prasidėjo tradicinis vienuoliktus metus iš eilės rengiamas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) dviračių žygis „Suk į dešinę“. Šiais metais į žygį leidosi Premjeras Andrius Kubilius, Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis, Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Justinas Urbanavičius, Seimo narys Vitas Matuzas ir dar dvidešimt keturi dalyviai.

Nepaisant permainingų oro sąlygų, į savaitės trukmės kelionę Aukštaitijos keliais išlydėti dalyviai jautėsi puikiai. Premjeras Andrius Kubilius džiaugėsi kelionės metu galėsiantis pasigrožėti į gerąją pusę besikeičiančia Lietuva ir galimybe artimiau pabendrauti su bendražygiais bei kelionėje sutiktais žmonėmis.

„Džiaugiamės visada savo bendruomene, štai šita žygeivių, ir džiaugiamės gražėjančia Lietuva. Šių žygių specifika, kad tai yra kartu poilsis ir bendravimas. Visada iš anksto pranešam, kad atminsim į kurį nors miestelį ar kaimelį. Jeigu žmonės nori susitikti, susitinkam. Labai smagu pabendrauti su vietos bendruomenėm. Pastaruoju metu matome daug aktyvių bendruomenių, kurioms mūsų atvykimas būna džiugus įvykis. Jei anksčiau žmonės skųsdavosi, pasakodavo savo asmeninius rūpesčius ir problemas, tai dabar labai dažnai bendruomenės turi savo projektus, planus, ar atstatyti dvaro pastatus, ar statyti bendruomenės namus. Veda mus iš karto rodyti ir sako, reikia čia padėti. Tas yra išties smagu. Sutinkam bendruomenių su įvairiausiom iniciatyvom – vietos muziejais, pačiais įdomiausiais, pačiais netikėčiausiais. Tikrai yra daug dalykų, kuriuos tik mindamas dviratį pamatai. Važiuodamas automobiliu net nepajusi, kad žmonės gyvena tokį intensyvų, tokį gražų gyvenimą“ – kalbėjo aktyvų poilsį mėgstantis Premjeras Andrius Kubilius.

Molėtų kryptimi pasukęs ekipažas jau pirmąją dieną nukeliaus apie 100 kilometrų ir vakare susitiks su šio regiono gyventojais. Iš viso planuojama įveikti 600 kilometrų distanciją Vilnius – Visaginas.

Keliautojams numatyta turininga programa: jie pagerbs tremtinius ir partizanus, aplankydami jų atminimui įmažinti skirtus paminklus, unikalia architektūra išsiskiriančias bažnyčias, pabuvos ne viename įstabaus ansamblio dvare, vietos muziejuose, Antano Baranausko eilėse apdainuotame Anykščių šilelyje, pakeliui į Kupiškį gėrėsis istorine praeitimi kvėpuojančia Mituvos šventviete ir Palėvenės vienuolynu. Važiuojant į Panevėžį dviratininkai užsuks į krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės gimtinę, Tiltagalius, kur keliautojus pasitiks visa kaimo bendruomenė. Dviratininkų ekipažas aplankys ir premjero tėvo, garsaus lietuvių literatūros tyrinėtojo Vytauto Kubiliaus tėviškę Kvetkus.

Įpusėjus žygiui, liepos 25-ąją, apie 11.30 val. Panevėžio „Cido arenoje“ dviračių entuziastų lauks išbandymas – susirėmimas su profesionalia Lietuvos treko dviratininke, 2009 metų Pasaulio dviračių treko čempione ir planetos rekordininke Simona Krupeckaite, turėsiančia paskutinę treniruotę prieš 2012 m. vasaros Olimpines žaidynes Londone. Premjeras Andrius Kubilius su komanda simboliškai išlydės S. Krupeckaitę į Olimpiadą.

Tos pačios dienos vakarą Pasvalio miesto aikštėje keliautojus dviračiais sutiks miestelėnai, priimsiantys miesto bibliotekai skirtų knygų siuntą. Sekančią dieną visi keliaus į Biržus, kur numatyta pažintis su alaus gamybos technologijomis ,,Biržų alaus“ darykloje.

Dviratininkai taip pat pabuvos Rokiškyje, neaplenks Zarasų miesto šventės ir Antazavės festivalio ,,Vasara kaime“ bei aplankys Antazavės vaikų globos namų auklėtinius. Paskutinė stotelė – Visaginas, kuriame įvyks diskusija Jaunimo forume.

Iš Visagino žygio dalyviai sekmadienį po pietų autobusu grįš į Vilnių.

Dviračių žygio maršrutas: Vilnius – Molėtai – Anykščiai – Kupiškis – Panevėžys – Pasvalys – Biržai – Rokiškis – Zarasai – Visaginas – Vilnius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!