- Reklama -
Vytautas Kamblevičius. KK nuotr.
Vytautas Kamblevičius. KK nuotr.

Seimo frakcija „Tvarka ir teisingumas“ nusprendė nedalyvauti balsavime dėl Konstitucijos pataisų, kurios leistų buvusiam Prezidentui Rolandui Paksui dalyvauti rinkimuose, nes toks bandymas, toks mėginimas įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, anot frakcijos narių, yra „tiesiog akių dūmimas“.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metais nusprendė, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas. Kandidatuoti per apkaltą pašalintiems asmenims draudžiama remiantis Konstitucinio Teismo aiškinimu, kad toks asmuo negali eiti pareigų, kurioms būtina konstitucinė priesaika.

Seime pateiktos naujos senos konservatorių parengtos pataisos per apkaltą pašalintiems asmenims leistų kandidatuoti į Seimą, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija tokiam išrinktam asmeniui galėtų parodyti duris dėl draudimo prisiekti.

Tokiu būdu įgyvendinti Strasbūro teismo sprendimą siūlo opoziciniai konservatoriai ir liberalai, kurie ir registravo šias pataisas. Tokiu žingsniu yra siekiama „pamaloninti“ Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintį Europos Tarybos Ministrų Kabinetą, kuris Lietuvai jau pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą, o Lietuvai gresia sankcijos.

„Mes negalime dalyvauti tokiose nešvariose intrigose ir politinėse veidmainystėse. Visa tai vertinu tik kaip tyčiojimąsi iš žmogaus. Tai yra daroma tik tam, kad Lietuva atsimuštų prieš Europos Tarybos Ministrų Kabinetą, tarsi neva kažkas vyksta ir neva yra vykdomas Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas, o realiai ir toliau liktų apribojimai“, – sakė frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!