- Reklama -
LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. KK nuotr.
LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. KK nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio teigimu, Seimo opozicija imituoja rūpestį žemės ūkiu, o viešojoje erdvėje siekia tik eskaluoti menamus su LVŽS lyderiu Ramūnu Karbauskiu siejamų įmonių pažeidimus. Pasak jo, opozicijos siekius kompromituoti LVŽS atskleidžia tiek konservatoriaus G. Landsbergio vieši pasisakymai, tiek opozicijos inicijuojamos komisijos „Dėl nerimą keliančios padėties Lietuvos žemės ūkio sektoriuje“ nutarimo projekto turinys.

„Susidaro įspūdis, kad opozicija yra suinteresuota kuo ilgiau eskaluoti tikrovės neatitinkančią informaciją apie su manimi susijusias įmones. Net ir pasiūliusi sudaryti komisiją žemės ūkio sektoriui tirti, atvirai pripažįsta, kad tikrasis tyrimo objektas – R. Karbauskis, jo šeima ir Agrokoncerno grupės įmonės. Akivaizdu, kad opozicijos vykdoma vieša kampanija yra atvira politinė kova ir artėjančių rinkimų dalis“, – sako R. Karbauskis.

Komentuodamas opozicijos parengtą Seimo nutarimo projektą „Dėl nerimą keliančios padėties Lietuvos žemės ūkio sektoriuje“, kuriuo siekiama sudaryti laikinąją komisiją, LVŽS frakcijos vadovas sako, kad nutarimo tekstas yra parengtas su išankstine nuomone apie tiriamą objektą. Tekste, net neatlikus tyrimo, vyrauja išankstinis nuomonės reiškimas („žemės užvaldymas“, „stumia ūkininkus į skolas“, „schemos“ ir t.t.). Ignoruojama aplinkybė, kad šalies institucijos disponuoja informacija, kurią nori atskirai rinkti siūloma komisija.

LVŽS frakcijos vadovas taip pat pastebi, kad dalis komisijai planuojamų priskirti funkcijų peržengia laikinųjų komisijų įgaliojimus pagal laikinųjų komisijų įstatymą. Pavyzdžiui, nutarimo 4 straipsnio 5 dalyje numatytas naudojimosi dominuojančia padėtimi tyrimas, 4 straipsnio 13 dalyje numatytas koncentracijų žemės ūkio sektoriuje tyrimas patektų į Konkurencijos tarybos tyrimo sritį, o „stūmimas į skolas“, „stūmimas į bankrotą“ – turi Baudžiamajame kodekse aprašytų veikų požymių, todėl tokias aplinkybes turėtų tirti prokuratūra, o ne Seimas.

„Jei opozicija turi įrodymus, kaip kad bando sudaryti įspūdį, kodėl nesikreipia į prokuratūrą?“ – klausia R. Karbauskis. Pasak jo, didžioji dalis informacijos jau dabar yra prieinama ir ja disponuoja kitos institucijos, pvz. Konkurencijos tarnyba – ji valdo informaciją apie grūdų, trąšų rinkas; prokuratūra turi informaciją apie nusikaltimus, susijusius su žemės nuosavybe; žemės ūkio sektoriaus informaciją renka Nacionalinė žemės tarnyba.

Šios informacijos yra užklausta ir paprašyta, kad minėtos tarnybos ją pateiktų visiems Seimo nariams. „Šiuo metu jau yra gautas Konkurencijos tarnybos atsakymas, kuriame nėra jokios informacijos, kad įmonės, kurių akcininkas esu, būtų padariusios kokius nors pažeidimus“, – sako R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, skaitant opozicijos parengto dokumento tekstą, kelia nerimą, kad konservatoriai siūlo sudaryti ūkininkų sąrašus. „Tai akivaizdžiai pažeis žmonių teisės, bus kaupiami pertekliniai asmenų duomenys vien tam, kad būtų atliktas vieno asmens ir jo šeimos tyrimas. Beje, vienoje radijo laidoje G. Landsbergis yra sakęs, kad tirti Karbauskio negali, nes tai prieštarautų Konstitucijai, užtat tirs visą sektorių“, – sako jis.

Pasak R. Karbauskio, aplinkybę, kad komisija sudaroma tik opozicijos politinėms ambicijoms tenkinti, patvirtina ir tai, jog komisijai nesiūloma apsibrėžti užduočių, ką ji darys surinkusi duomenis. Formuluojant didelę dalį klausimų aiškiai nurodyta, jog tyrimo uždaviniai yra siejami tik su informacijos surinkimu, tačiau komisija nebus įpareigota surinktą medžiagą analizuoti.
„Tai yra akivaizdus noras viešojoje erdvėje kuo ilgiau išlaikyti dėmesį, sau palankiai interpretuoti bet kokią paskleistą informaciją, nes noro analizuoti, padaryti išvadas dėl visos eilės klausimų nėra užfiksuota net pačiame nutarimo projekte“, – sako R. Karbauskis.

LVŽS frakcijos seniūnas neatmeta galimybės kreiptis į ES institucijas, kurios pateiktų informaciją apie ES valstybėse taikomą žemės nuosavybės ir nuomos žemės ūkiui plėtoti reguliavimo geriausią praktiką. „Manau, kad visuomenė ir politikai turi susipažinti su geriausia Europine praktika žemės ūkyje. Ūkiai ES skatinami. Dabar gi, opozicija sistemingai formuoja įspūdį, kad verslas, investicijas į jį, verslo plėtra ir tokiu būdu stiprėjantis šalies konkurencingumas, kuriamos darbo vietas regionuose yra blogis, kurį reikia sunaikinti. Nejau opozicijos tikslas žlugdyti valstybę?“ – sako R. Karbauskis.

Pasak jo, opoziciją akivaizdžiai erzina LVŽS politinė valia pažaboti korupciją ir gerinti žmonių gyvenimo lygį šalyje, nes tokios priemonės atima opozicijai visas galimybes oponuoti ir tinkamai pasiruošti artėjančių rinkimų kampanijoms.

„O negalėdama prikibti prie Seimo ir Vyriausybės darbų, stengiasi griauti pasitikėjimą LVŽS lyderiu, pasitelkdama melagingą informaciją apie su juo siejamas įmones“, – sako R. Karbauskis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!