- Reklama -
Praradęs valstybės dotaciją ir dėl to pradėjęs teisminius ginčus Liberalų sąjūdis gali turėti tiesioginių interesų "išardyti" VRK. KK nuotr.
Praradęs valstybės dotaciją ir dėl to pradėjęs teisminius ginčus Liberalų sąjūdis gali turėti tiesioginių interesų “išardyti” VRK. KK nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad Seimo opozicinės partijos, šią savaitę numačiusios kviestis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovę Laurą Matjošaitytę pasiaiškinti dėl komisijos veiklos, daro spaudimą visai Vyriausiajai rinkimų komisijai. Pasak jo, pastarosiomis dienomis vykdomu nuolatiniu tiesioginiu ir per kitas susijusias su opozicija nevyriausybines organizacijas daromu spaudimu VRK turėtų susidomėti teisėsaugos institucijos.

R.Karbauskis. KK nuotr.

„VRK akiratyje esančios ir tiriamosios Seimo opozicinės partijos pažeidžia komisijos nepriklausomumą. Toks ciniškas elgesys, mano ir LVŽS frakcijos nuomone, ne tik kad nesuderinamas su pamatiniais demokratijos ir teisinės valstybės principais, bet ir turi būti įvertintas prokuratūros“, – sako R. Karbauskis.

Jis atkreipia dėmesį, kad VRK narių spaudimas ir aršus VRK darbo kritikavimas vyksta būtent tuo metu, kai komisija vykdo tyrimus dėl didžiausių opozicinių partijų – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS). Taip pat atliekamas tyrimas ir dėl valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS).

LVŽS frakcijos seniūnas primena, jog praėjusį rudenį VRK pripažino, kad LRLS šiurkščiai pažeidė partijų finansavimą reglamentuojančių teisės aktų nuostatas priėmęs neteisėtą nepiniginę paramą iš juridinio asmens – „Taikomosios politikos instituto“. Šio dabar jau išregistruoto juridinio asmens vienas iš dalininkų buvo liberalas Šarūnas Gustainis – buvęs Seimo narys ir liberalas, įtariamas paėmęs 8,7 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento. LRLS šį VRK sprendimą apskundė teismui, tačiau bylą pralaimėjo. Vėliau LRLS apskundė ir kitą VRK sprendimą – dėl padaryto šiurkštaus pažeidimo neskirti partijai valstybės dotacijos. Būtent šis ginčas šiuo metu sprendžiamas teisme ir kovo 13 d. vyks teismo posėdis. Būtent tą dieną LRLS Seime atstovaujantys Seimo nariai, naudodamiesi savo statusu, kviečia VRK pirmininkę į Seimą aiškintis dėl institucijos veiklos.

Pasak R. Karbauskio, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į viešumoje pasirodžiusią informaciją, kad VRK, iš Specialiųjų tyrimų tarnybos gavusi atitinkamus duomenis, šiuo metu vykdo dar vieną tyrimą dėl galimai neteisėto LRLS finansavimo. Tyrimas susijęs su šiuo metu jau likviduojama viešąja įstaiga „Laisvės studijų centras“, kurios vieni iš steigėjų – ir buvęs liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis, ir buvęs jo pavaduotojas, Seimo narys G. Steponavičius.

„Manytina, jog VRK nusprendus, kad LRLS ir šiuo atveju buvo finansuojamas neteisėtai, partijai vėl grėstų valstybės dotacijos praradimas“, – sako R. Karbauskis.

Pasak jo, TS-LKD taip pat turi pagrindą nerimauti bei daryti spaudimą VRK. Žiniasklaida atskleidė, jog konservatorių vykdyti mokymai iš tiesų labai panašūs į LRLS mokymus, kuriuos VRK įvertino kaip neteisėtą partijos finansavimą bei neskyrė valstybės dotacijos.

„Tikiuosi, kad teisėsauga atkreips dėmesį ir į daugiau faktų, po kurių prasidėjo spaudimas VRK“, – sako R. Karbauskis.

Jo teigimu, šių metų vasario 22 d. VRK posėdyje svarstant TS-LKD palankų išvados projektą paaiškėjo, kad į daugelį klausimų VRK darbo grupė atsakyti negali, todėl buvo nuspręsta toliau vykdyti tyrimą. Kaip tik po šio posėdžio TS-LKD ėmė nuožmiai kritikuoti VRK ir jos vadovę L. Matjošaitytę.

Be to, TS-LKD atstovas VRK Vilius Semeška neseniai padavė VRK į teismą. V. Semeška reikalauja, kad VRK jam mokėtų fiksuotą atlyginimą, nors įstatymai tokios galimybės net nenumato – vadovaujantis teisės aktais VRK nariui mokamas atlyginimas už konkrečius atliktus darbus, o ne už einamas pareigas.

Pasak R. Karbauskio, savų sąskaitų su VRK turi ir Gintaro Palucko vadovaujami socialdemokratai. Kaip tik vasario 22 d. VRK posėdyje buvo paviešinta informacija apie G. Palucko brolį Daną Palucką. Paaiškėjo, kad Palangos savivaldybės tarybos narys D. Paluckas yra nuteistas už padarytą nusikaltimą ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje – šią informaciją G. Palucko brolis buvo nuslėpęs nuo visuomenės. D. Paluckas pasiskubino atsistatydinti iš savivaldybės tarybos, o jo brolio vadovaujama politinė partija ėmė nuosekliai siekti VRK pirmininkės atsistatydinimo.

„VRK tiria ir skundus dėl LVŽS. Aiškinamasi, ar 2017 m. leidinyje „Naisių žemė“ nebuvo politinės reklamos. Be to, opozicinėms partijoms pateikus skundus, VRK iš naujo tiria 2016 m. rinkimų kampanijos metu gautus skundus. Akivaizdu, jog susiklosčiusioje situacijoje, kuomet opozicinėms partijoms VRK atstovauja 5 VRK nariai, o LVŽS – tik vienas, kiti VRK nariai, įskaitant VRK pirmininkę, sulaukia ypatingo spaudimo siekiant opozicinių partijų norimų sprendimų LVŽS atžvilgiu“, – sako LVŽS frakcijos seniūnas.

Jis primena, kad jau vasario pabaigoje Seimo opozicija nuosekliai siekė sukelti sumaištį VRK ir priversti komisijos pirmininkę Laurą Matjošaitytę atsistatydinti.

„Nors kompetentingos institucijos, į kurias buvo kreiptasi (Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba), nenustačiusios pažeidimų net nepradėjo tyrimų dėl L. Matjošaitytės, opozicinės Seimo partijos savo ketinimų VRK atžvilgiu neatsisako“, – sako R. Karbauskis.

VRK, įgyvendindama savo funkcijas ir priimdama sprendimus jos kompetencijai priklausančiais klausimais, yra nepriklausoma. Jokia valstybės institucija ar pareigūnas negali duoti privalomų nurodymų dėl VRK kompetencijai priklausančių klausimų sprendimo. Valstybės institucijoms, įstaigoms, Seimo nariams ir kitiems pareigūnams, partijoms, nevyriausybinėms organizacijoms ar piliečiams draudžiama kištis į VRK veiklą organizuojant ir vykdant rinkimus ar referendumą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!